Országos akció a kétnyelvűségért Felvidéken

Forrás: 
szentkoronaradio.com

Minden eddiginél nagyobb matricázós akció indult Felvidéken. A magyar feliratokat követelő matricák ugyanazon a napon jelentek meg az ország számos magyarok lakta településén.

Korábban már többször is beszámoltunk róla, hogy Felvidék-szerte helyi civilek matricákkal hívták fel a figyelmet azokra a feliratokra, melyek mellőzték a magyar nyelv használatát.

Egynyelvű vasútállomás

Ezek az akciók elszigeteltek voltak, mégis hatalmas médiavisszhangot váltottak ki. Hatásukra számos bolttulajdonos lecserélte az egynyelvű feliratait kétnyelvűekre, akik pedig új boltot nyitnak azóta kínosan ügyelnek arra, hogy minden ki legyen írva magyarul is. Persze nem minden tulajdonost áldott meg az Isten ennyi intelligenciával. Voltak és máig vannak olyan (sokszor magyar nemzetiségű) tulajdonosok, akik nem tartják fontosnak az őshonos lakosság nyelvéhez való jogát és várva, hogy elcsendesedjen a „kétnyelvűség-mizéria” nem cserélték le egynyelvű felirataikat.

Norbinak üzentekKifogásokat mindig találnak. Általában az új feliratokkal járó többletköltségre hivatkoznak, vagy azzal érvelnek, hogy „Szlovákiában mindenki ért szlovákul”. Innen már csak egy köpés az első világháború utáni és a Mečiar-éra alatt elhíresült, az SHO révén újra divatba hozott soviniszta mondat a: „Na Slovensku, po slovensky!“ (Szlovákiában szlovákul!). Az ilyen sunnyogó, megalkuvó vagy éppen sóherkedő bolttulajdonosokra és egyéb szolgáltatókra sújtottak le ismeretlenek a hétvégén. Az eddigi elszigetelt akciókkal ellentétben, most egységes matricával, az ország több pontján egyszerre jelölték meg azokat a helyeket, ahol még hiányt szenved a magyar nyelv használata.

Szerkesztőségünkbe folyamatosan érkeznek az információk, hogy mely településeken jelentek meg a matricák. Eddig Komáromból, Somorjáról és Galántáról, valamint a több kisebb településeiről, mint például Hidaskürt, Vízkelet, Feketenyék vagy éppen Tallós jelezték, hogy vasárnapra virradóra több száz matrica jelent meg különböző felületeken.

korábbi matricázós akcióknak komoly politikai visszhangjuk is volt. Az érintett városok önkormányzatai (Somorja és Komárom) sorban adtak ki nyilatkozatokat, melyekben kiálltak a kétnyelvűség ügye mellett. Sajnos ezeknek a nyilatkozatoknak semmi kényszerítő erejük nem volt, így megmaradtak gesztusnak.

De például Galántán az első matricázás után a város figyelmen kívül hagyta az eseményt és nem lépett az ügyben. Reméljük a városokban kiragasztott több száz matrica jobb belátásra bírja az érintetteket.

A kerületi ügyészség dekorációja


 

Pár kép Galántáról:


Pár kép Hidaskürtről:
 

Pár kép Komáromból:


A cikket folyamatosan frissítjük majd képekkel és azon települések névsorával, melyeket az a megtiszteltetés ért, hogy részesei lehettek ennek az egységes matricázós hullámnak.

A települések névsora frissítve:

- Dunaszerdahely
- Feketenyék
- Galánta
- Hidaskürt
- Királyhelmec
- Komárom
- Somorja
- Tallós
- Vezekény
- Vízkelet

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya