A birkózást törlik az olimpiáról

Forrás: 
sportgeza.hu

Az egyik magyar sikersportág, a birkózás került ki a 2020-as nyári olimpiai programjából. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának döntése mindenkit váratlanul ért, az öttusa és tekvondó tűnt legesélyesebbnek arra, hogy törlik az olimpia programból, de elemzések szerint a tollaslabda, az asztalitenisz és a birkózás státusza sem volt biztos.

„Sokkoló a hír, megdöbbenten, széttárt karokkal állok, és meggyőződésem: nem reális döntés született, és elképzelésem sincs, mi történhetett a háttérben. Nyolc évvel ezelőtt szó volt róla, hogy az egyik fogást, a kötöttet esetleg kiveszik a programból, de akkor olyan jelzések jutottak el hozzánk, hogy nemcsak marad, hanem még a nőknél is további súlycsoportok kerülhetnek be. Semmi előjele nem volt, ezért természetesen le vagyunk sújtva, hogy egyáltalán ide kerülhettünk, mert egy ősi sportágról van szó. Harcolni fogunk a végsőkig, természetesen most a nemzetközi szövetségről beszélek, ahol erős pozíciónk vannak” – így kommentálta a döntést Gáspár Tamás, a hazai szövetség főtitkára.

„Érthetetlen számomra a végrehajtó bizottság javaslata: az a sportág, amely 1896 óta minden újkori olimpia programjában folyamatosan szerepel, kikerülhet az olimpiáról 2020-ban" - idézi a MOB közleménye Szabó Bencét, a szervezet főtitkárát.

A döntést meghozó testület, a NOB programbizottsága jelentését vette figyelembe, amiben minden olimpiai sportágat értékeltek 39 szempont szerint. Többek között értékelték a népszerűséget, a versenyek látogatottságát és nézettségét, és a sportág elterjedtségét a világban.

A birkózás kis helyigényű az olimpián, mert az egyik héten a dzsúdót, a másodikon a birkózást rendezik meg ugyanabban a csarnokban. A Kaukázusban különösen népszerű, egymillió igazolt versenyző van a három tagállamban: Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország.

A birkózás már az első újkori olimpia (1896) óta az olimpiák műsorában volt, csak 1900-ban nem rendeztek birkózóversenyeket. A magyarok kezdetektől jól szerepeltek, a negyedik legeredményesebb sportágunk lett. Összesen 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzérmet nyertünk az olimpiákon.

A londoni olimpián három érmet szerzett a magyar válogatott, Lőrincz Tamás ezüstöt, Módos Péter és Hatos Gábor bronzérmet szerzett. Budapest idén világbajnokságot rendez.

„Azt gondolom, a világ legnagyobb szégyene lenne, ha ezt az ősi sportágat levennék az olimpia műsoráról" - mondta Lőrincz. Hozzátette, nem látja még, hogy a pályafutását milyen módon érinti majd a későbbiekben ez a döntés, de abban reménykedik, lesz olyan erős nemzetközi lobbi, amelynek hatására nem kerül ki a birkózás az ötkarikás programból.

A birkózásnak még egy esélye van, a végrehajtó bizottság május végén újra ülésezik, és akkor visszahelyezheti a sportágat a műsorba, a hét új pályázó (vusu, a sportmászás, görkorcsolya, fallabda, karate és a wakeboard, baseball és softball) ellenében. A végső döntést szeptemberben, a NOB közgyűlése hozza meg Buenos Airesben.

Szabó elmondta: a végrehajtó bizottság javaslatát általában elfogadják, most azonban szkeptikus.„  Erős orosz lobbira lehet számítani, de a szabadfogású birkózás az Egyesült Államokban és Iránban is magas szinten van" - mondta Szabó Bence.

Ha törlik a birkózást, azt Törökország is megszenvedi. Ott is sikersportágnak számít, eddigi 39 olimpiai aranyukból 28-at abban nyertek, és Isztambul azért is kandidálthatott a 2020-as rendezésre.

A sportágak többsége számára létfontosságú az olimpiai szereplés, mivel a NOB támogatása nélkül a legtöbbjük életképtelen - amint arra utalt Jacques Rogge elnök a döntés előtti napon.
A NOB-tól 375 millió dollárt osztott szét a londoni olimpiára való felkészüléshez. Ez az összeg a jövőben várhatóan 475 millióra emelkedik. A NOB a támogatás összegétől függően négy osztályba sorolja a sportágakat, a legmagasabb kategóriában 35,77 milliót ad, a legalacsonyabb csoportban pedig 11,19 milliót.

A birkózók nem adják fel

A Nemzetközi Birkózó Szövetséget (FILA) eltökélt szándéka, hogy a vb májusi üléséig meggyőzi a testületet a döntés megváltoztatásáról. Az ajánlást tévútnak nevezte, s hangsúlyozta: a sportág az ókori és az újkori játékoknak is része volt a kezdetektől.

"A birkózást 180 országban űzik, ráadásul sok helyen ez a nemzeti sportág, és az egyetlen lehetőség a fiatalok számára az olimpiai részvételhez" - fogalmazott a szövetség.

A FILA vezetősége hétvégén a thaiföldi Phuketben tartja soros ülését, azon már arra koncentrálnak a tagok, hogy a lehető legjobb prezentációt tudják bemutatni a NOB vb májusi ülésén.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya