Emlékezzünk Puskás Öcsire

Forrás: 
alfahir.hu

A magyar labdarúgás legnagyobb alakja ma lenne 86 éves.

Milliók példaképe, Magyarország és Spanyolország büszkesége, az Aranycsapat tagja 1927-ben született Budapesten. páratlan játékos-pályafutása során a Kispestben és a Real Madridban futballozott.

A magyar bajnokságban 349 találkozón lépett pályára, ezek alatt 358 gólt szerzett, a Real Madrid játékosaként 179 spanyol bajnokin 159-szer volt eredményes, a magyar válogatottban pedig 85 meccsen 84-szer talált az ellenfelek kapujába – ez utóbbi máig világcsúcs – írja a FourFourTwo cikkében.

Puskás a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet (IFFHS) kimutatása szerint a XX. század legjobb -, egyben a harmadik legeredményesebb bajnoki góllövője, az egyetlen játékos a világon, aki gólt lőtt világbajnoki, olimpiai, Európa-bajnoki, BEK- és világkupa-döntőben, az 1954-es világbajnokság legjobb játékosa, világ- és Európa-válogatott labdarúgó, háromszoros BEK-győztes, olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes, ötszörös magyar-, hatszoros spanyol bajnok. A FIFA minden évben Puskás-díjat ad át az előző idény legszebb találatát jegyző labdarúgónak.

Edzőként is legenda volt

Öcsi bácsi – avagy ahogy Spanyolországban ismerték: Száguldő Őrnagy vagy Pancho– edzőként is legenda, a Föld minden kontinensén dolgozott, a Panathinaikoszt egészen a BEK döntőjéig vezette. A NOB Olimpiai Érdemrend birtokosa, 1977-ben a köztársasági elnök arany érdemrenddel tüntette ki, a FIFA- és a pachucai Hírességek Csarnokának tagja, az előző évszázad legjobb magyar sportolója, Budapest Díszpolgára, a Nemzet Sportolója, Golden Foot-díjas, a Halhatatlanok Klubjának tagja, az MLSZ jubileumi érdemrendjének birtokosa.

Halála után utcát neveztek el róla Magyarországon és Ausztráliában, Felcsúton labdarúgó akadémia, Kispesten általános iskola viseli a nevét. Egy felmérés szerint a neve a legismertebb magyar szó a világon.

Puskás örök szerelme volt a foci. Maga is így vallott: „Én imádtam a futballt! Imádtam a családomat és mindig a futballpályán jártam, engem több más nem érdekelt. Az én kabalám mindig a labda volt. Akkor éreztem magam biztosnak, amikor a labda nálam volt, vagy ha a labdába belerúghattam.”

A Honvéd a harmadik helyen a Puskás Suzuki kupán

Puskás Ferenc tiszteletére rendezték meg a Puskás-Suzuki-kupát. A Real Madrid nyerte a nemzetközi utánpótlás labdarúgótornát, ugyanis a székesfehérvári Sóstói Stadionban rendezett döntőben 2-0-ra legyőzte a görög Panathinaikosz együttesét. A legutóbbi három kiírás győztese, a Budapest Honvéd végzett a harmadik helyen a nemzetközi utánpótlás labdarúgótornán, mivel a hétfői bronzmérkőzésen 4-2-re legyőzte a Puskás Akadémia együttesét. Az eseményen minden évben U17-es csapatok mérik össze a tudásukat.

A Puskás Suzuki Kupa nemzetközi utánpótlás labdarúgótornán szereplő Real Madrid játékosai hétfő délután Puskás Ferenc születésének 86. évfordulója alkalmából a budapesti Szent István-bazilikában emlékeztek az Aranycsapat legendás kapitányára. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia honlapjának beszámolója szerint a madridi klub futballistái koszorút helyeztek el a bazilika altemplomában Puskás Ferenc sírjánál.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya