Hideg zuhany! Nézők nélkül fogadjuk márciusban a románokat!

Forrás: 
nemzetisport

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntése értelmében zárt kapuk mögött rendezik a Magyarország–Románia világbajnoki selejtező mérkőzést március 22-én. A FIFA hivatalos honlapján azt írja, azért hozta ezt az ítéletet, mert értesülései szerint a magyar szurkolók egy része antiszemita rigmusokat kiabált az Izrael elleni felkészülési mérkőzésen.

A történtek súlyának mérlegelése után döntöttek úgy, hogy a magyar válogatott következő hazai tétmeccsét zárt kapuk mögött kell játszani.A FIFA részleges vizsgálatot végzett el az ügyben, amelyhez az MLSZ minden támogatást megadott, és a szurkolók nevében is elnézést kért a történtek miatt. A FIFA fegyelmi bizottsága ennek ellenére egyhangúlag döntött úgy, hogy a magyar válogatott „a rasszizmust és az antiszemitizmust előtérbe helyező, provokatív és agresszív politikai nézetek iszonyatos epizódját bemutató" szurkolótábora miatt büntetést érdemel.A FIFA közleménye szerint az európai rasszizmus ellenes mozgalom (FARE), egy bécsi izraelita kör és egy harmadik társaság (Simon Wiesenthal Központ) jelentette fel a magyar szövetséget az augusztus 15-én játszott mérkőzésen történt incidens miatt. A szurkolók egy csoportja az antiszemita rigmusokat zengett, illetve sértő transzparenseket mutogatott.

A FIFA  fegyelmi bizottságának döntése értelmében a Magyar Labdarúgó-szövetséget további 40 ezer svájci frank befizetésére kötelezik. Ezentúl figyelmeztették a szövetséget, hogy további hasonló incidensekért a FIFA figyelmeztetés nélkül kiszabhat ennél is súlyosabb szankciókat: pontlevonást vagy a sorozatból való kizárást is.

Hasonló büntetést kapott a bolgár szövetség is, miután az október 12-ei Bulgária–Dánia mérkőzésen a hazai szurkolók a dán Patrick Mtiliga minden egyes labdaérintését követően rasszista megnyilvánulásokat mutattak – még azt követően is, hogy a hangosbemondón figyelmeztették őket. Bulgária március 22-én Málta ellen kényszerül zárt kapus vb-selejtezőt játszani.

A döntést a FIFA november 20-ai fegyelmi ülésén hozták meg, de csak ma hozták nyilvánosságra.

AZ MLSZ FELLEBBEZ AZ ÍTÉLET ELLEN

„Derült égből villámcsapásként ért minket a hír. A Magyar Labdarúgó-szövetség nagyon sajnálja, hogy a szurkolók egy csoportjának viselkedése miatt ilyen súlyos büntetést róttak ki a magyar válogatottra. Eltúlzottnak érezzük a szankciót, és mindenképpen fellebbezünk" – mondta megkeresésünkre Sztancsik Tamás, a magyar labdarúgó-válogatott sajtófőnöke.

 

HAJNAL: REMÉLEM, VÁLTOZTATNAK A DÖNTÉSEN

Hajnal Tamást, a Stuttgart magyar válogatott középpályását sokkolta a FIFA döntéséről szóló a hír, és bízik benne, hogy a nemzetközi szövetség változtat a büntetésen.

„Most olvastam az nso.hu-n a hírt, sokkoló volt. Nagyon fontos mérkőzésünk lesz a románok ellen, ahol nagy sikerre készülünk a válogatottal, amihez nagyon nagy szükségünk van a szurkolók segítségére. Nagyon remélem, hogy ezen még lehet változtatni, a pontos hátterét nem is tudom a döntésnek. Szerencsére én még nem játszottam ilyen mérkőzésen, de azt hiszem, nem kell mondanom, hogy mekkora különbség lenne, ha üres stadionban kellene játszanunk. Pláne egy ilyen fontos meccsen. Remélem, változik a döntés, és telt ház előtt játszhatunk" – nyilatkozta Hajnal Tamás a Nemzeti Sport Online-nak.
Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya