Igenis gazdasági menekültek vagyunk!

Forrás: 
alfahír.hu

Schliz András kickbox-világbajnok jelenleg emelt szintű matematikát tanít angol középiskolásoknak, miután Magyarországon kilátástalanság vette körül. Azt mondja, magától eszébe sem jutott volna elmenni.

Sportkarriere alatt bejárta egész Európát, így a kalandvágy már nem igazán hajtotta – mondta Schliz András kicbox-világbajnok az Alfahírnek, amikor arról beszélgettünk vele, miért döntött úgy 2008-ban, hogy barátnőjével együtt elhagyják Magyarországot. A kiváló szegedi sportoló az SZTE-n végzett földrajz-hispanisztika tanári szakon, angolul már akkor is kiválóan beszélt, hazánkban mégsem látott maga előtt távlatokat. Hat évvel ezelőtt repülőre ült hát barátnőjével, és az angliai Bournemouth-ig meg sem álltak. Bolti eladóként ill. biztonsági őrként kezdte új pályafutását, majd kitartása és iskolai végzettsége eljuttatta egy tanári állásig, míg párja egy mikrobiológiai laboratóriumban talált pozíciót.

s

Világbajnokok Valkenburgban: Schliz András, Bordás Annamária és Pingiczer Lajos

Azt mondja, most megbecsült állása van, jó fizetéssel, de ez mégsem ugyan az, mintha itthon lenne. A tavaszi szünetre hazajött, szavazott is – hatodikán érkezett, és egy, a Liszt Ferenc repülőtérhez közeli szavazókörbe kérte magát, hogy le ne maradjon. Tanárként úgy véli, Angliában a liberális oktatáspolitika még nagyobb pusztítást okozott, mint Magyarországon. A gyerekek emelt szinten is olyan gyenge tananyagot kapnak, hogy egy hazai alapszintű érettségin talán át sem mennének – mondta, és úgy gondolja, talán ez nem is véletlen, mert így kezelhetőbb, kevésbé „akadékoskodó” embereket termelhetnek ki. De ennyire talán ne is mélyedjünk bele.

sSchliz Andrást édesapja és bátyja terelte a kickbox irányába, de világ életében sportközpontú volt: versenybiciklizett, kéizlabdázott, kosárlabdázott, érdekelte volna az öttusa is. Karrierjének csúcspontja 2012-ben volt, amikor a hollandiai valkenburgi világbajnokságon light- és full-contact szabályrendszerben is aranyérmet szerzett. Edzője a Szegeden már sok sikeres sportolót is „kitermelő” Kiss Emil volt. Emellett 2006-ban nemzetközi bírói képesítést is szerzett, így Törökországban és Lengyelországban már vezetett több millió tévénéző előtt is élő küzdelmeket. Mint mesélte, a sportág Magyarországon szinte semmilyen támogatást nem kap, hiába a nemzetközileg is kiemelkedő szereplés. Az ő sportkarrierje is akkor indult be igazán, amikor az angliai fizetéséből már volt pénze a nevezési díjakra és az utazásokra, itthon ugyanis ezek híján hátráltatva vannak a sportolók.

 

Gazdasági menekültek

Magyarországot az utóbbi években csaknem félmillió ember hagyta el. Míg Orbán Viktor a kérdést úgy közelítette meg, hogy „legalább nem itthon élnek munkanélküli segélyből”, addig a Jobbik egyenesen gazdasági menekültekről beszél. Schliz András álláspontja szerint a kivándorló magyarok szinte teljes egészében anyagi okokból hagyják el az országot, a kalandvágyra való hivatkozás nem állja meg a helyét. Saját példája is ezt igazolja, hiszen ő már tényleg nem ment volna sehova, ha nem lett volna muszáj. De az volt. „Teljesen megállja a helyét a kifejezés, hogy gazdasági menekültek vagyunk” - szögezte le, hozzátéve, hogy bár biztos van ilyen, de ő nem ismert senkit, aki csak világot látni költözött volna ki. Inkább elkeseredett emberekkel találkozott.

s

A világbajnoki cím pillanatai

s

Happy end?

A hatéves kintlét után mégis lehet, hogy visszaköltöznek Magyarországra. Igaz, ebben van annyi titok, hogy ketten mentek ki, de már hárman jönnének vissza. Schliz András és nemrég feleségül vett párja ugyanis első gyermeküket várják, ez pedig némileg átrendezte a lapokat. Úgy tartják, hiába a jó fizetés, ha a drága albérlet, az óvoda és az esetleg szükséges bébiszitter költségei elviszik a nagyját. Ezzel szemben Szegeden -mint mondta- négy nagyszülő és egy hitelmentes lakás várja a csemetét, tehát úgy kalkuláltak, hogy túl nagy különbség nem lenne a kinti és az itthoni élet között. Persze mindennek akadályt állíthat a munkanélküliség, ezért nem vágnak el minden kötelet maguk mögött a briteknél. Mindemellett viszont úgy vélik, hiába beszélnének gyermekükhöz angliai otthonukban magyarul, a személyisége biztosan más lenne, mintha itthon nőne fel. Ráadásul Schliz András szerint az oktatáson túl az orvosok felkészültsége is messze elmarad a magyarokétól, nem beszélve a család hiányáról és a honvágyról. Ezek pedig elég jó érvek.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya