Itt van Görbicz utóda? Egy 18 éves zseni Győrből

Forrás: 
sportgeza.hu
Szerdán már kezdő volt az olimpiai bajnok norvégok ellen a 18 éves Tóth Gabriella, a győzelemből jó játékkal vette ki a részét. Már a télen visszarendelheti a Győr a fiókcsapatából, ha ilyen kimagaslóan játszik. Igazolta, nem alaptalanul tartják Görbicz Anita utódának.

Tóth Gabriellát az Eb-csoportmeccsek után nevezte be Németh András a női kézilabda-válogatottba. A 18 éves mosonmagyaróvári tehetség abszolút rászolgált a bizalomra, és maximálisan igazolta edzője, Róth Kálmán szavait: nem fog megijedni. Mosonmagyaróvár a Győr fiókcsapata, a fiatalok versenyeztetését így oldották meg.

Klubja a kilencedik a hazai bajnokságban, Tóth 61 találatot ért el, ezzel természetesen ő a legeredményesebb.

„Azért voltam biztos abban, hogy nem visszafogottan, hanem legjobb tudását adva mutatkozik majd be, mert régóta ismerem, és ez a vagányság és jó versenyzői erény régóta kíséri. Három évet már lehúzott a hazai élvonalban, és egyszer sem rettent meg a feladatoktól” – magyarázta az Indexnek Róth a meccsek után.

Tóth a román határhoz közeli, hajdúsági Komádiban született, ott vették észre a tehetségét azETO megfigyelő, és már 2009 nyarán, vagyis 13 évesen leigazolták. Családja nélkül, egyedül kellett beilleszkednie a városban.

Korosztályából annyira kiemelkedett, hogy rendre idősebbek között kellett játszania, így tudott csak fejlődni.

„Őszinte, nyíltszívű emberek vették körül születésétől fogva, ezt a szellemiséget láthatjuk tőle a pályán is viszont. Lendület, kitartás és szorgalom jellemzi, de még nagyon sokat kell fejlődnie, ezt pontosan tudja ő is. Talpról kiválóan lő, ezért még erősíteni kell, hogy felugrásból is veszélyes legyen a kapura. Cselezésben, lépéskombinációkban van még mit tanulnia, de mivel rendkívül nyitott, ezért a játékhoz való érettsége is csak jobb lesz. Védekezésben már most is megállja a helyét.”

Róth egyik szeme sírni fog, miközben a másik nevet, ha Tóthot a BL-címvédő Győr spanyol szakvezetője, Ambros Martín már most a télen a felnőtt csapathoz irányítja. Mivel Görbicz szülni fog, Amorim pedig megsérült – ebben a szezonban már nem bevethető –, előfordulhat, hogy nemcsak a válogatottban, hanem Győrben is ő jelenti a megoldást.

„Mindig kikérik a véleményem, ha el akarnak tőlünk vinni egy játékost. Planétával is így volt. Gabinak legkésőbb a jövő nyáron fel kell kerülnie a felnőtt csapathoz. De lehet, hogy már most érettnek gondolja a feladatra Martín” – összegzett Róth.

Megnéztük Tóth statisztikáját. A románok ellen az utolsó percekben, vagyis a legjobbkor volt meccset befolyásoló erő. Három lövéséből kettő ment a kapuba, egy hetest és azzal kétperces büntetést harcolt ki.

A teljes cikk ide kattintva olvasható!

(Képe: Huszti István)

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya