Jöhet a Nemzetek Ligája?

Forrás: 
Ultras Liberi

Az ötlet minden bizonnyal megkapja a tagállamok támogatását az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) e héten Kazahsztánban zajló kongresszusán, így 2018-ban útjára indulhat az európai válogatottak új rendszerű vetélkedése, a világbajnokság és az Európa-bajnokság mellé tervezett Nemzetek Ligája – értesült a brit Telegraph.

A Nemzetek Ligájának lebonyolítási rendje egyelőre nem teljesen kidolgozott, az azonban biztosnak látszik, hogy az európai válogatottak erősorrendjének megfelelően több (három vagy négy) osztályban rendezik meg ligarendszerben, feljutókkal és kiesőkkel – írja a brit lap. A végrehajtó bizottság által támogatott ötletről csütörtökön szavaznak a kongresszusi küldöttek.

A 2018–2019-es szezontól útjára indítani tervezett sorozattal az UEFA célja az, hogy tétmérkőzésekkel váltsa fel a felkészülési mérkőzéseket, a vb-k és Eb-k közötti „üres nyarakra” rangos nemzetközi válogatott tornát hozzon létre, ezáltal emelje a válogatottak szereplésének presztízsét.

A nemzetközi versenynaptárat minden bizonnyal alaposan átalakító, Michel Platini UEFA-elnök által szűk körben első ízben tavaly vázolt sorozat elit osztályában 16 csapat vetélkedne négy csoportban, oda-vissza vágós körmérkőzés formájában, és a négy csoportgyőztes jutna be a semleges helyszínen (jelen állás szerint első ízben 2019-ben) megrendezendő négyes döntőbe (amely emlékeztetne az Európa-bajnokság 1976-ig érvényben lévő final four rendszerére).

Az alsóbb osztályok győztesei számára a feljebb lépésen kívül az Európa-bajnoki döntőben való részvételre feljogosító szabadkártyák jelentik majd az extra motivációt, de a tervek között szerepel a vb-kvótáért való versengés is – ehhez azonban a FIFA beleegyezésére is szükség lesz.

A szabadkártyákkal a pótselejtezőkön elérhető vb- és Eb-kvótákat váltanák ki – értelemszerűen a pótselejtező megszűnése máris helyet szabadítana fel a zsúfolt versenynaptárban.

Greg Dyke, az újításoktól általában húzódozó angol Futballszövetség (FA) elnöke lelkesen fogadta az ötletet, mondván, a Nemzetek Ligájában az angol válogatottnak lehetősége nyílna rendszeresen olyan nívós ellenfelekkel játszani, mint Spanyolország, Németország és Olaszország.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya