Magyarország még mindig 15. a világfutballban

Forrás: 
fourfourtwo.hu

Az eddigi 19 labdarúgó-világbajnokságon összesen 76 ország válogatottja lépett pályára, az ötszörös aranyérmes brazilok vezetik az örökranglistát. A kétszeres vb-döntős Magyarország még mindig a 15. helyen áll, pedig 1986 óta nem is vett részt soha a tornán. Az ősök lerakták az alapokat. Kár, hogy nem épült rá semmi.

A legtöbb magyar vb-csúcsteljesítmény természetesen az Aranycsapat 1954-es szerepléséhez fűződik: a svájci tornán 27-szer volt eredményes az együttes, ez mérkőzésenként 5,4-es gólátlagot jelent. Szintén rekord, hogy plusz 17-es gólkülönbséggel zárta a tornát Sebes Gusztáv szövetségi kapitány végül ezüstérmes gárdája, ami találkozónkénti plusz 3,4-es különbséget eredményezett.

A magyarok az összes világbajnoki mérkőzésüket tekintve átlagosan 2,72 gólt szereztek. Az Aranycsapat mellett egyedül az uruguayi együttesnek sikerült, hogy négy egymást követő világbajnoki mérkőzésen legalább négy gólt szerezzen, igaz, a dél-amerikai gárdának ez 20 év alatt - az 1930-as és az 1950-es vb-n - jött össze. Puskásék egyedüli csúcstartók azzal, hogy Svájcban két találkozón is nyolc, vagy annál több gólt szereztek, előbb a dél-koreaiakat 9-0-ra, majd a németeket 8-3-ra ütötték ki.

Az 1954-es vb-n 11 találatával gólkirály Kocsis Sándor a Svájcban nyújtott teljesítményével örökre beírta magát a történelemkönyvekbe: a "Kocka" becenévre hallgató támadó egymást követően négyszer duplázott a tornán. Egy meccsen két gólt Kocsis mellett a francia Just Fontaine, a brazil Ronaldo és a még mindig aktív, a német válogatottban várhatóan Brazíliában is szerephez jutó Miroslav Klose is négy alkalommal jegyzett, de egyikük sem sorozatban.

 Kocsis két mesterhármast ért el a tornán, ráadásul csak a legendás Gerd Müller volt arra képes, hogy a magyar támadóhoz hasonlóan ezt két egymást követő mérkőzésen tegye meg. Két mesterhármassal egyébként még Fontaine és az argentin Gabriel Batistuta rendelkezik.

A világbajnokságok történetének leggyorsabb mesterhármasa is egy magyar játékos nevéhez fűződik: Kiss László 1982-ben a Salvador elleni összecsapáson a 69., a 72. és 76. percben volt eredményes. Kiss László teljesítménye a tekintetben is unikum, hogy csereként beállva ő az egyedüli triplázó a vb-ken. A 10-1-es magyar győzelem is csúcs, s az egy meccsen szerzett tíz gól is rekord. Szintén kilencgólos különbséggel nyert az Aranycsapat 1954-ben a Koreai Köztársaság (9-0) és Jugoszlávia 1974-ben Zaire ellen. 

A világbajnokságokon négy játékosnak sikerült egy tornán csapata összes mérkőzésén gólt szereznie: 1938-ban Sárosi György négy fellépésén 5-ször volt eredményes. Mellette az uruguayi Alcides Ghiggia 1950-ben, Fontaine 1958-ban, a brazil Jairzinho pedig 1970-ben tudott hasonló bravúrt bemutatni.

 

Rengeteg a kritikus hang itthon, hogy a magyar futball miért a múltból táplálkozik. Hát azért, mert a Zsengellér Gyula, Sárosi György, Bozsik József, Puskás Ferenc, Albert Flórián, Mészöly Kálmán, Nyilasi Tibor, Törőcsik Andrés és Détári Lajos nevével fémjelzett csapatoknak köszönhetően nem kerültünk még le végleg a futballtérképről (tudom, ez még az ő erőfeszítéseik ellenére is erősen vitatható).

Az örökranglista 15. helyén állunk most, jól nézzétek meg a listát, ennél csak rosszabb lesz.

Örökranglista:
1. Brazília, 216 pont
2. Németország, 199 pont
3. Olaszország, 153 pont
4. Argentína, 124 pont
5. Anglia, 97 pont
6. Spanyolország, 96 pont
7. Franciaország, 86 pont
8. Hollandia, 76 pont
9. Uruguay, 66 pont
10. Svédország, 61 pont
11. Szerbia, 59 pont
12. Oroszország, 57 pont
13. Lengyelország, 50 pont
14. Mexikó, 49 pont
15. Magyarország, 48 pont
...

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya