Megvan a magyar női birkózás első világbajnoki aranyérme

Forrás: 
sportgeza.hu

Sastin Marianna aranyérmet nyert csütörtökön az 59 kilogrammos súlycsoportban a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokságon. A bolgár Tajbe Juszeint technikai tussal győzte le, hosszú pályafutása alatt először szerzett vb-aranyat, ő az első magyar birkózónő, akinek ez sikerült. Barka Emese bronzérmes lett 55 kilóban, a szintén bolgár Mimi Hrisztovát verte.

Sastin cselgáncsozóként kezdte 1992-ben, olyan jól ment neki, hogy 1998-ban harmadik lett a magyar felnőtt bajnokságon. Ennek ellenére 1999-ben már birkózóként lett hatodik a junior EB-n, még abban az évben megnyerte első magyar bajnoki címét is.

Közben a cselgánccsal sem hagyott fel, a legrangosabb hazai nemzetközi cselgáncsversenyeken indult. Párhuzamosan űzte a két sportot, 2002-ben magyar bajnok lett birkózásban és harmadik cselgáncsban, amikor tíz éve az év magyar birkózónőjének választották. Akkor hagyott fel végleg a másik sportággal.

A 2005-ös Eb-n helyezetlenül zárt, viszont a világbajnokságon ezüstérmet szerzett, 2006-ban az Eb-n lett harmadik, egy évvel később második, majd 2008-ban ismét bronz jutott neki. A vb-ken nem annyira szerepelt jól, bár olimpiai kvótát szerzett, Pekingben csak a 15. helyen végzett.

2009-ben vb-harmadik, 2010-ben Eb-harmadik, majd a 2012-es olimpiára is kvótához jutott, ám Londonban már a 16 között kiesett. Pályafutása során, a budapesti világbajnokságig, a vb-ken két ezüst- és egy bronzérme volt, az Európa-bajnokságokon egy második és három harmadik hellyel állt.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya