Spanyolországi világbajnokságra készül a férfi kézilabda-válogatott

Forrás: 
nemzetisport

A csehországi Újévi Kupa fáradalmait másfél nap alatt kell kipihenniük a férfikeret tagjainak, akik kedd este Vecsésen találkoznak ismét, hogy csütörtökig befejezzék a felkészülést az év legfontosabb tornájára, a spanyolországi világbajnokságra.

Amennyire csak lehetett, siettek haza a játékosok és a szakvezetők vasárnap, hogy minél több idejük maradjon a brnói és hodoníni háromnapos torna után a pihenésre, az erőgyűjtésre. A négycsapatos viadalon a lengyelek mögött végző mieink – akik két döntetlennel és egy győzelemmel szerezték meg a második helyet – újabb tesztmérkőzést már nem játszanak az Egyiptom elleni, szombati vb-meccsig, vagyis a gyakorlás zömét már maguk mögött tudják.

„Karácsony után egy nappal kezdtük a közös felkészülést a világbajnokságra, ám a Bundesligából hazavárt játékosaink csak később csatlakozhattak, mivel karácsonykor még bajnoki fordulójuk volt – mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány, aki külön is hangsúlyozta, hogy talán minden idők legrövidebb edzőtáborozása után vág neki a keret a vb-nek. – Eddig öt edzésen és öt mérkőzésen próbáltuk meg összerakni részben átalakult együttesünk taktikáját, miközben a sérülések elkerülése és megelőzése érdekében nagyon kellett figyelnünk a kilúgozott, rettentően elcsigázott játékosaink arányos és differenciált terhelésre.”

Az új, pontosabban ritkán alkalmazott taktikai elemeket (nyitott védekezési variációk, három és négy átlövős támadójáték) részben kényszerűségből kellett elkezdeni gyakorolni, hiszen a keret különböző okok miatt nem számíthat a vb-n Fazekas Nándorra, Ilyés Ferencre, Iváncsik Tamásra, Laluska Balázsra és Pérez Carlosra, ráadásul a jobb szélen Harsányi Gergely egyedül marad (ha cserélni kell, támadásban valamelyik balkezes átlövő húzódhat ki a szélre, védekezésben pedig az egyik irányító is a helyére léphet).

„A hiányzók helyére lépőknek össze kellett, illetve a még ránk váró tréningeken össze kell szokniuk – folytatta a kapitány. – Persze nem arról van szó, hogy ők idegenek lennének társaiknak, csak a játékkapcsolatuk eddig ritkább és más jellegű volt. Hogy csak a legszembetűnőbb változást említsem, a belső, úgynevezett hármas védőkre váró feladatok megoldásában Nagy László és Schuch Timuzsin mellett Ancsin Gábortól is sokat várunk. Ilyés és Pérez pótlása Nagy Kornélra és Putics Barnára hárul, akiket persze már rutinos, érett játékosaink között kell emlegetni.”

A felsorolt – és a lista nem teljes – nehézségek dacára Mocsai Lajos elégedetten beszélt a csapatjáték alakulásáról és játékosairól, akik ezúttal is teljes odaadással, maximálisan a célra összpontosítva gyakoroltak.

„Az Újévi Kupa utolsó, szlovákokkal vívott mérkőzésén már több biztató jelet láttam, mint javításra váró hibát – mondta. – Igyekeztünk csak egyet cserélni támadás és védekezés váltásakor, valamint tetszett az is, hogy a megszerzett labdákkal az elvártaknak megfelelően, vagyis nagyon gyorsan elértük az ellenfél kapuját. Annak is örülök, hogy profi játékosaink tökéletesen értik, továbbra is a fegyelem és a koncentráció az alapja a munkánknak. A vébén ez segíthet bennünket első célunk eléréséhez, vagyis a továbbjutáshoz a csoportból. Hogy miként tovább, az Spanyolországban derül ki.”

A csapatért egyszemélyi felelős kapitány kedden – a 18-as keretből – 16 plusz egy tagú utazó keretre tesz javaslatot a szövetség elnökségének – nem várunk meglepetést, a keretet elfogadja a testület.

Ha nem három, hanem csak két kapussal utazik a csapat, akkor Liszkai Szilveszter marad az egyik tartalék (vagy itthon, vagy ő lehet a plusz egy utazó). Ebben az esetben egy mezőnyjátékos várja itthon az esetleges „spanyol behívót”.

Csoportmérkőzések a világbajnokságon (Madrid, Spanyolország):

2012. január 12., 19:00: Magyarország–Egyiptom
2012. január 14., 21:15: Magyarország–Ausztrália
2012. január 15., 21:15: Magyarország–Horvátország
2012. január 17., 19:00: Spanyolország–Magyarország
2012. január 19., 21:15: Magyarország–Algéria
A csoport első négy helyezettje jut a legjobb 16 közé, a nyolcaddöntőbe.

 

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya