Több mint stadion - itt vannak az új Puskás látványtervei

Forrás: 
nemzetisport.hu

Sajtótájékoztató keretében bemutatták az új Puskás-stadion látványterveit. Az új Puskás Ferenc Stadion a világon is különlegesnek számító eljárással épül meg. A 68 ezer férőhelyes multifunkcionális létesítmény több mint 20 sportágat szolgál majd ki, vagyis sokkal több lesz egy korszerű labdarúgó-stadionnál.

Az eseményen jelen volt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok vezetője, Skardelli György vezető tervező és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke.

A fejlesztési miniszter szerint az új Puskás-stadion szimbolikus ügy, széles körű gazdasági és társadalmi hatásai is pozitívak.

„A beruházás a magyar sport, sőt az egész ország szempontjából kiemelkedő fontosságú. A korszerű, multifunkcionális létesítménynek reményeink szerint az egész világ a csodájára jár majd" – mondta Vígh László, a beruházásért felelős kormánybiztos.

Több mint stadion – ez az új létesítmény mottója. A multifunkcionális sportközpont ugyanis alkalmas lesz a legrangosabb nemzetközi labdarúgó-mérkőzések megrendezésére, emellett biztosítja, hogy a legjobb magyar sportolók és utánpótláskorú fiatalok világszínvonalú körülmények között készülhessenek a világversenyekre. Sőt, kulturális eseményeknek, nemzetközi nagykoncerteknek is otthont ad, ekkor 80 ezer rajongót tud majd fogadni.

Skardelli elmondta, több része is megmarad a régi arénának, így például a pilonok vagy a toronyépület is, utóbbiban kap helyet a sportmúzeum.

„Először nem támogattam ezt a koncepciót, mert attól tartottam, kompromisszumokat kell kötni. Annak külön örülök, hogy a labdarúgás révén a többi szövetségnek is segíteni tudunk. A közönségnek épül – az új és felújítandó stadionokkal együtt újra családi program lesz a labdarúgómeccsek látogatása. A beléptető rendszerek is ezt a célt szolgálják. Hiszem, hogy ez a stadion vonzerőt is jelenthet majd a focisták számára” – mondta Csányi Sándor, az MLSZ elnöke.

„Szeptemberben döntenek a 2020-as Eb-ről, mi három csoportmeccsre és egy kiemelt találkozóra pályáztunk, de ezt megelőzően egy El- vagy BL-döntőt is el szeretnénk hozni az új Puskásba” - tette hozzá a futballszövetség első embere.

Az érintettek a végén leleplezték az új aréna makettjét.

 

Mint ismert, a korábbi végső döntés értelmében a „stadion a stadionban” koncepció szerint épül meg az új Puskás, amely a világon egyedülálló épület lesz. A nemzetközi trendeket alapul véve 24-28 hónap alatt szokták felépíteni az ilyen arénákat, ám a budapesti nagyobb lesz, kicsit bonyolultabb lesz, kicsit más szerkezet lesz. 2014 végére készülnek el a kiviteli tervek, majd 2015-ben zárul a közbeszerzés és kezdődik az építkezés, amely 2018-ban fejeződik be. A teljes beruházás esetében 90-100 milliárd forintos költséggel számolnak.

Felsorolni is nehéz, hogy milyen funkciói lesznek az új arénának: 180 szobás szálloda, konferencia-központ, irodaház, sportmúzeum, diagnosztikai labor, üzletek, éttermek, mélygarázs, panoráma-futópálya, konditerem és még saját rendőrőrs is lesz benne. 

A Nemzeti Olimpiai Központ 38 hektáros területén a tornászok, a vívók, az asztaliteniszezők, az öttusázók, a dzsúdósok, a birkózók, az úszók, a vízilabdázók és az atléták is megtalálják majd a helyüket, akiknek nemzetközi versenyekre alkalmas létesítményeik is lesznek. Az atlétika nem fér el a régi és az új stadion között, ennek önálló épületegyüttest építenek. A Millenáris Velodromot felújítják és a Gerevich Aladár Sportcsarnokot is fejlesztik.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya