Százezrek az utcákon – Vér folyik a stadionok miatt

Forrás: 
ultrasliberi.hu

Eredetileg a tömegközlekedés díjainak emelését ellenző tüntetésekkel indult az a mostanra már halálos áldozatot is követelő országos megmozdulás-sorozat, amellyel a brazilok a most zajló futball konföderációs kupa és a jövő évi futball-vb kapcsán fel szeretnék hívni a figyelmet az egyre élesebb társadalmi feszültségekre – a portfolio.hu cikke.

Tüntetők tiltakoznak 2013. június 20-án Rio de Janeiróban a 2014-es labdarúgó vb túlzottan magas költségei, a tömegközlekedési tarifaemelés és más társadalmi igazságtalanságok ellen. MTI-fotó: EPA/Oliver Weiken

A sporteseményekre épített, több százmillió dolláros létesítmények lehetnek a szimbólumai a gazdag és a szegény Brazília szembenállásának, hiába rendez az ország vb-t és olimpiát, a lakosság nagy része nem engedheti meg magának, hogy személyesen is részt vegyen az eseményen a drága arénákban. Az erőszakos események bizonyára tovább rontanak az ország befektetői megítélésén, amely már most sem túlságosan kedvező: a brazil fizetőeszköz 4 éves mélypontra gyengült, az ország tőkepiacáról menekülnek a befektetők, a brazil részvénypiac csak idén közel 20 százalékot esett.

Kisebb lassulás társadalmi feszültségekkel

A brazil gazdaság európai szemmel a jelenlegi folyamatok alapján egyáltalán nem tűnik betegnek. A külső eladósodottsága nemzetközi összevetésben alacsony (GDP-arányosan 15%), az államadósság enyhén csökkenő pályán van, a költségvetés elsődleges egyenlege pedig vastag többletet mutat. A gazdaság az idén visszatérhet a potenciális növekedés körüli bővülési ütemére. Eszerint a következő években 3-4%-os GDP-változást várnak az elemzők, igaz, az első negyedéves teljesítmény valamelyest elmaradt a várakozásoktól.

Ugyanakkor a brazil gazdaságnak vannak azért árnyoldalai. Az infláció nem igazán akar 6%-nál lejjebb süllyedni, így a jegybank erőteljes szigorításba kezdett: az irányadó rátát 7,5%-ról 8%-ra emelte. Emiatt viszont a növekedést féltők aggódnak. A magas kamatok mellett elveszhet a belső fogyasztás lendülete, és a beruházások is elmaradhatnak. A zsugorodó (nyersanyag)exportőröknek is jót tehetne rövid távon a lazább monetáris környezet, ám úgy tűnik, a jegybank nem igazán tolerálja az elmúlt hetekben intenzívvé váló árfolyamgyengülést.

Az eszközök korlátosak

A tőkekiáramlást megakadályozandó a kormány most arra is hajlandó volt, hogy a Brazília által folytatott valutaháború egyik sarokkövét lerombolva 0%-ra csökkenti a külföldiek brazil kötvényvásárlását terhelő tranzakciós adót. Kétséges azonban, hogy az eddig 6%-os tranzakciós adó eltörlése hatásos lesz-e. A Barclays elemzői szerint korábban a brazil kötvénypiacon befektető szereplők féltek elhagyni Brazíliát, mert ha visszatértek volna, a 6%-os adót be kellett volna fizetniük. Ezért az adó csökkentése akár jelentős tőkekiáramlással is járhat bizonyos időszakokban, mondván, most már szabadon jöhet-mehet a tőke, nem kell bennragadni. Ráadásul az IOF kulcsának hirtelen csökkentése a kereskedési volumen meredek emelkedését okozhatja, ami a volatilitás növekedésével járhat a feszült időszakokban.

Az inflációval kapcsolatos érzékenység érthető, két közeli élménye is van ezzel kapcsolatban a gazdaságpolitikának. A 90-es években elinduló gazdasági sikertörténet egyik kulcseleme volt a hiperinflációtól való megszabadulás. A mostani pénzügyi válság előtt már kezdtek elakadni a sikeres reformok, majd az kríziskor beindított hitelélénkítő programmal (az inflációra érzéketlenné váló jegybank asszisztálásával) csak annyit értek el, hogy stagflációba fulladt a gazdaság.

Hiába nem látszik a makroszámokon, a sikeres reformok elakadása társadalmi feszültségeket okoz. A 90-es években 30 millió ember került ki a mélyszegénységből, ám ez a folyamat elakadt. A helyenként államkapitalista jegyeket öltő kormányzati politika mellett újra növekedni kezdett a szegénység, egyes államokban a bűnözés elviselhetetlen mértékűre emelkedett. Brazília továbbra is a világ egyik legnagyobb jövedelemkülönbségét felmutató országa.

Százezrek az utcákon - Vér folyik a stadionok miatt

Durván gyengül a real

A feltörekvő piacokról való tőkekiáramlás egyik nagy vesztese a brazil reál. Amióta elindult a Fed pénznyomdájának leállásával kapcsolatos spekuláció, a brazil fizetőeszköz 6%-ot gyengült. A fizetési mérleg a korábbi aktívum helyett már csak egyensúlyi állapotot jelez, ami kevésbé támogató a reál szempontjából, és bizonytalan az is, hogy a portfóliótőke beáramlását sikerül-e ösztönözni az adóintézkedésekkel. Amennyiben a jegybank újonnan felvett “héja” magatartása hiteles lesz, megállhat a reál csúszása – ismert i el a Credit Suisse egy friss elemzésében, ám hozzáteszi: tartós javuláshoz a kínai növekedési aggodalmak enyhülése, illetve a feltörekvő régióból való tőkekiáramlás szükséges, egyelőre egyik sincs a láthatáron.

Nyersanyagkapcsolt sztori

Brazília azért is különösen sérülékeny, mert a legtöbb iparág erősen nyersanyagkapcsolt, ami a 2009-es tőkepiaci mélypontok óta sok előnyt hozott, a munkanélküliség és az ország eladósodottsága csökkent, a működő tőke beáramlása jelentősen emelkedett, a gazdaság dübörgött. Az utóbbi időben a nyersanyagárak esése miatt azonban a befektetők egyre pesszimistábbak az ország növekedési kilátásaival kapcsolatban.

A brazil gazdaság szempontjából egyre fontosabb szerepet játszik az olaj, hiszen a legutóbbi gigantikus olajtalálatokkal egyre közelebb lehet az az idő, amikor az ország nettó exportőrré válik. BP adatai alapján Brazília 2011-ben közel 2,2 millió hordó olajat hozott a felszínre, amit további 265 ezer hordónyi etanoltermelés gyarapított. Ezzel szemben a dél-amerikai ország teljes olajtermék-fogyasztása napi 2,6 millió hordó volt. A BP adatai folyamatosa nettó importőri szerepet mutatnak, ezzel szemben az EIA kimutatásai azt jelzik, hogy Brazília a kőolaj tekintetében évről évre billeg a nettő importőri és exportőri pozíció között. Ebben bizonyosan szerepet játszik az is, hogy Brazília az Egyesült Államok mögött a második legnagyobb etanolgyártó a világon, így a cukornádtermés érdemi hatással van az ország olajtermék-kínálatára. Az ország szempontjából tehát nem mindegy, hogyan alakul az kőolaj világpiaci ára, a Brazília szempontjából fontos brent típusú olaj árfolyama jellemzően esett az elmúlt hónapokban.

A brazil gazdaság szempontjából nem csak az olaj, de a kávé, a narancs dzsúsz, a cukor és a marhahús árának alakulása is kulcsfontosságú, hiszen ezekben a termékekben meghatározó exportőr az ország. Ezen árupiaci termékek ára jelentősen esett idén, magával rántva az érintett tőzsdén jegyzett vállalatok árfolyamait is.

 

Folytatódik a tőkekivonás, esnek a tőzsdék

Jelentősen csökkent a kockázatvállalási kedv a befektetők körében, akik az elmúlt hónapokban óriási összegeket vontak ki a feltörekvő alapokból, így a latin-amerikai régióban befektető alapokból is. A tőkekivonási hullám kéz a kézben járt a részvénypiaci teljesítménnyel, a bizalom megingását jól végig lehetett követni a brazil index alakulásán, ami az év eleje óta jelentős esést szenvedett el. A befektetési alapokból történő tőkekivonásokon kívül az ország jegybankja által folytatott monetáris politika is negatívan hatott Brazília részvénypiacára. Az országban ugyanis a jegybank az erőteljes inflációs nyomás hatására az alapkamat emelése mellett döntött, ami több ágazatot is rosszul érintett.

Az egyik ilyen ágazat az alapanyag gyártóké volt, ugyanis számukra sokkal kedvezőbb lenne egy laza monetáris környezet a jelentős exportkitettségük miatt. Míg a másik szektor amit érzékenyen érintett a szigorodó monetáris környezet az ingatlanszektor, a növekvő alapkamat egyfelől drágítja a hitelezést, ami csökkenő keresletet eredményez, míg másfelől visszafogja a beruházásokat. Továbbá a brazil ingatlanszektor nagy problémája a fiatal korosztály körében tapasztalható magas munkanélküliség, ami szintén csökkenő keresletet eredményez az ingatlanpiacon. A fenti szektorokban szereplő legtöbb vállalat első negyedéves eredményei ráadásul elmaradtak nem csak az egy évvel korábbi szintektől, hanem az elemzői várakozásoktól is. Ez is arról tanúskodik, hogy jelentős piaci kihívásokkal kell, hogy szembenézzenek a cégek Brazíliában. Az alábbi ábrán látható, hogy 2013-ban a két szektor nagy szereplőinek árfolyamai mekkora zuhanásokat szenvedtek el. Az átlagos értékvesztés 30-40 százalék körüli volt, de akadt egészen extrém 69 százalékos árfolyamesésre is példa. A Bankszektor az idei évben nem teljesít kirívóan rosszul annak ellenére, hogy a gazdaság lassulása, és a csökkenő hitelezés egyértelműen negatívan hat a bankok működésére is.

A brazil részvénypiac 10 alatti P/E-mutatón forog, ami az elmúlt évek átlagos szintjének felel meg. A profitnövekedési kilátások azonban igencsak vonzó képet festenek a brazil cégekről, ez alapján a brazil piac az olcsóbbak közé tartozik.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya