Világcsúcsot döntött meg egy ifjú magyar íjász

Forrás: 
kuruc.info

Íjászatban elkezdődött az idei közép-európai kupa versenysorozat, és az első állomáson, a szlovéniai Kamnikban jól céloztak a magyarok. Főleg az újdonsült teremíjász vb-aranyérmes Orosz Viktor, aki beállította a világcsúcsot.

A szlovéniai viadalon hat ország 160 versenyzője mérette meg magát, s Magyarországot kilenc még utánpótláskorú íjász képviselte. Az újdonsült teremíjász-világbajnok Orosz Viktor (képünkön balra) Kamnikban is maga mögé utasította a mezőnyt, s két új országos csúccsal, ellenfeleinek esélyt sem hagyva nyerte meg az aranyérmet a csigás ifjúsági kategóriában. A csigás íjászok szabadtéri versenyeiken ötven méterre lőnek, erről a távolságról kell eltalálniuk a céltáblát, amelyen a tíz pontot érő kör átmérője nyolc centiméter. Az „aranydöntőben” Orosz Viktor nem csupán a magyar rekordot javította meg, hanem beállította a jelenleg érvényes világ- és Európa-csúcsot is. A kieséses fordulók és döntők során a versenyzők tizenöt lövést adnak le, az elérhető maximális pontszám így 150 pont, s a 15 éves debreceni versenyző a fináléban 149 pontot szerzett!

Ugyanebben a kategóriában saját egyéni legjobbját magasan megjavítva, nemzetközi kiküldetési szintet lőve Farkas Viktor a harmadik, Balla Martin a hetedik, Urr Krisztián a kilencedik helyen végzett.

Az olimpiai kategóriában a felnőttek között indult Banda Árpád, aki negyedikként zárt. A kadet fiúk között Csordás Nagy Mátyás nyolcadik, Vincze Valter 17. helyezést ért el, a kadet lányok között pedig Regőczi Petra és Vincze Viola egyaránt a 17. helyen zárt. A szlovéniai verseny jó felkészülési lehetőséget biztosított a közelgő ljubljanai ifjúsági Európa-bajnokságra, amelyen öt versenyzőnk indul.

A World Archery TV által készített felvétel:

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya