2012 legfontosabb felfedezései, innovációi (1. rész)

Forrás: 
techcorner.hu

Így év végén sok mindenről számot vetünk. Leginkább mások számára értéktelen és felesleges dolgokról. Hány kilót fogytam? Mennyi pénzt költöttem? Merre utaztam…stb. Szerencsére azért vannak olyan események, feltalálók, innovációk, melyek idén realizálódtak, valósultak meg és a jövőben alapjaiban változtathatják meg a világot.

Egy kétrészes cikkben soroljuk fel ezeket, a teljesség igénye nélkül, ráadásul a mi listánkban is lesz pár teljesen felesleges kütyü, de azt tudjuk be a szilveszteri hangulat közeledtének. 

Ime hát azok a felfedezések, melyeket érdemes észrevenni 2012-ből.

Felhő a szobában

Kezdjük azonnal egy teljesen feleslegessel, bemelegítésnek! Természetesen, egy holland professzor, bizonyos Berdnaut Smilde alkotott idén első alkalommal felhőt, zárt térben. Olyan felhőt, ami tényleg felhő. Ennek gyakorlatilag semmi értelme, ettől még lenyűgöző, ráadásul csak pár percig látható. Viszont egy színházi előadásban, vagy koncerten lehet benne ráció. Jelenleg még kicsit nehézkes ezt előállítani, a páratartalomtól, a hőmérsékleten át a világításig mindennek passzolni kell, de a művészvilág már imádja.

Banánhéj-felület

A massatchusettsi egyetem pár hallgatója, professzoruk Kripa Varnasi vezetésével egy olyan felületet fejlesztett ki, melyről minden lecsúszik. Bármilyen felületre képesek egy mikroszkopikus vastagságú újabb „jégpályát” készíteni, amin nem lehet megtapadni. És ez miért jó? Hétköznapi használatban például sosem kell többet ráznunk a ketchupos üveget, de komolyabb területeken, mint a légiközleketés dollármilliárdokat jelenthet egy olyan szárny, amire nem tud ráfagyni a jég, mert lecsúszik róla.

Mozgásérzékelő csavarhúzó

A Black & Decker jött rá idén végre, hogy az okostelefonokban lévő mozgásérzékelés talán többre is jó, mint játékra és kiterjesztett valóságra. Egyszerűen készítettek egy csavarhúzót, ami a csukló mozgásából tudja, hogy épp balra vagy jobbra szeretnénk csavarozni, így minimális munkával dolgozhatunk, az erősség pedig a mozdulat mértékétől függ. Dr. Barkács-ok, ünnepeljetek!

HIV-teszt azonnal

Sokan azt hihetik, hogy ez már régóta létezik, de csak 2012-től került kereskedelmi forgalomba az az AIDS-teszt, ami egy kis nyálmintából 20 perc alatt kimutatja a fertőzöttséget. Ha esetleg pozitív az eredmény a dobozban van egy lelki segélyszolgálat telefonszáma és némi információ arról, hogyan kezdjük el feldolgozni a fertőzöttség tényét.

Fordító kesztyű fogyatékosoknak

Ez a legfontosabb találmány lehet idén! Ukrán egyetemisták készítettek egy kesztyűt, amit ha egy néma vagy siket felvesz és használ, a jelbeszéd mozdulatait felismeri és átkonvertálja szöveggé, majd azt egy letölthető app az okostelefonunkon felolvassa. Már csak azt kell majd megoldani, hogy a világ sok ezer különböző jelbeszédét is bele tudják programozni a kesztyűbe.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya