2012 legfontosabb felfedezései, innovációi (2. rész)

Forrás: 
techcorner.hu

Tegnap bemutattunk öt olyan találmányt, ami remélhetőleg fontos felfedezésnek számít pár év távlatából is, így ma az ígért második rész következik, melyben ugyanolyan arányban találunk érdekes és tényleg hasznos felfedezéseket és kevésbé hasznos, már-már feleslegeseket is...utóbbiból csak egyet, essünk is túl azon elsőként.

Techpet

Anno a tamagoccsi volt ilyen, ráadásul ezt is a Bandai találta ki. Igen, lehet, hogy teljesen felesleges, de mindenképp érdekes. Egy letölthető app és  hozzá tartozó keret, amibe ha belerakjuk a telefonunkat, azonnal kis háziállatként viselkedik majd, amit etetni kell, itatni és minden olyat, amit 15 éve a kis kulcstartókkal kellett. Csak ez mozog és figyeli a gesztusainkat is. Eredeti…bár kicsit beteg.

Automata nyomásszabályzó gumiabroncs

Talán James Bond-nak volt ilyen a Halálos Rémület c. filmben. Ott persze a lyukas gumit fújta újra. A valóságban a Goodyear dobja piacra azokat a gumikat, melyekben egy belső nyomásérzékelő felismeri ha kezd kicsit ellaposodni a kerék, majd egy külső szelepen keresztül kintről befúj annyi levegőt, hogy újra normalizálódjon minden. A sofőr ebből észre sem vesz semmit…

Taktikai képalkotó labda

Megvolt a Prometheus-ban a kis gép, ami végigrepült a barlangban és minden szegletéről képet küldött a csapatnak? Ez létezik a valóságban is, persze kicsit kevésbé látványos kivitelben. Szintén a massatchusettsi egyetem egyik hallgatója fejlesztette és kommandósoknak szó szerint életmentő lehet a kis labda. Csak be kell dobni az ismeretlen szobába vagy térbe, és már küldi is a képeket a környezetről, a páratartalomtól, a hőmérsékleten át egészen a mozgó célpontok számáig. Okos.

Google Glass

Nem tudni, mennyire lesz használható ez a szemüveg, de tény, hogy az első olyan kütyü, amit tényleg képes lehet némileg elhozni azt a fajta képalkotást, amiről eddig csak filmekben hallhattunk. A 2014-re várható szemüveg első körben videóbeszélgetésre és a kiterjesztett valóságban való barangolásra lesz jó a Google szerint, és persze rengeteg puskázásra.  

Hordozható katonai drón

Az amerikai hadsereg 2015-től tervezi használni azt a rakétát, amit a katonák a hátukon vihetnek a csatatérre, majd miután ott kihúzták, felszerelték a szárnyait, kilőhetik és egy élő videóképet követve belevezethetik a célpontba. Még kicsit drága a rakéta, de a hadsereg tervei szerint pár változtatás lehetővé teszi majd a tömeges gyártást, ami viszont átalakíthatja a fegyveres összecsapások menetét, és persze végső kimenetelét is.

A rakéta nemcsak pusztításra, de megfigyelésre is remek, a rajta lévő nagy felbontású kamerákkal, ha nem akarnak robbantani, alaposan kikémlelhetik az ellenség pozícióit egy szabad szemmel nehezen belátható területen.

Basis B1 monitor rendszer

Betegesebb, idősebb rokonainknál lehet hasznos az a fajta megfigyelés, amit ez a karóra biztosít anélkül, hogy viselője bármit is észrevenne belőle. Az óra figyeli a szívverésünket, vérnyomásunkat és még egy halom olyan adatot, ami alapján egy rendszer, amivel folyamatosan kapcsolatban van, értékelheti és jelezheti orvosunknak vagy vész esetén egyenesen a mentőknek, hogyha valami nagyon nem stimmel. Éjjel, alvás közben is felügyel, az alvás mértékét, a mélységét, hosszát, de az elégetett kalóriákat is. Kórházi nagytestvér.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya