7 millió tonna műanyagtól szabadítja meg az óceánokat az OceanCleanup

Forrás: 
impressmagazin

A 2000 méteres úszó Ocean Cleanup már készül a teszt üzemmódra Japán és Dél-Korea között, hogy elkezdje megtisztítani az óceánokat a műanyag szeméttől.

A tengereket és óceánokat szennyező műanyag hulladék legalább olyan méretű globális probléma, mint a légszennyezés. Évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, ami közel 100 ezer tengeri élőlény halálát okozza.

Szemétgyűjtő lebegő-gát

A 2000 méter hosszú Ocean Cleanup lehorgonyozható karokból és számos gyűjtő, feldolgozó platformból áll, melyek a víz felszínén szűrik ki az úszó szemetet. A Ocean Cleanup gátat súlyosan szennyezett területen bocsátják vízre, mely az óceáni áramlatok segítségével egy hatalmas tölcsérként kényszeríti a műanyag hulladékokat a kihelyezett platformok irányba egy bezárt szögben. A feldolgozó platformok a műanyag hulladékot különválasztják a planktonoktól, leszűrik, majd újrahasznosításra tárolják.

11

10 év sem elég a teljes tisztításhoz

Mivel a szemét több százmillió négyzetméternyi területen oszlik szét az óceánokban, nehéz megjósolni, hogy mennyi időt venne igénybe a tisztítási folyamat, de az előzetes becslések szerint a Csendes óceán felének kitisztításához is legalább 10 évre lenne szükség. Az első Ocean Cleenup szeméttisztító 2016-ban kezdi eltávolítani a műanyag hulladékot az óceánból, mely Japán és Dél-Korea között kerül kihelyezésre.

22

A leghosszabb úszó építmény

Az első Ocean Cleanup, mely a valaha megépített leghosszabb úszó építmény lesz, 2 évig fog működni Japán és Dél-Korea között, majd a tervek szerint további 100 kilométeres szakaszon kerülnek kihelyezésre a következő öt évben. Kutatás folyik arról is, hogy az összegyűjtött műanyag hulladék alternatív energiaforrás is lehet.

33

Tihanyi Petra

 

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya