„Ez akkorát fog szólni, mint annak idején a színes film” (+videó)

Forrás: 
hvg.hu

A digitális képfeldolgozást forradalmasító találmánnyal állt elő egy hazai cég, az ötletre pedig azonnal lecsapott a harmadik leggazdagabb magyar által vezetett vállalatbirodalom. A felnőtt-tartalomszolgáltatással feltörő Docler Holdingnál úgy vélik, néhány éven belül mindenki, aki kamerával filmez – a stúdióktól az amatőrökig – az ő szabadalmukat fogja használni.

„Képzeljünk el egy sportközvetítést, amelyben az időjárás-jelentésből ismert megoldással a kommentátort egy virtuális térbe illesztjük be, ami ez esetben nem országtérkép felhőkkel, hanem az élő közvetítés. A zLense technológia segítségével felvett játéktér háromdimenziós modellje rendelkezésre áll, így a közvetítőt el tudjuk helyezni a pályán, méghozzá centiméteres precizitással, azt is érzékeltetve, hogy az útját keresztező játékos előtte, vagy mögötte fut el” – világít rá a technológia alkalmazási lehetőségeinek egyikére Somkuti András, az ötletbe legfrissebben befektető Docler Entertainment Kft. ügyvezetője. Február elején ugyanis Gattyán György vállalatbirodalma, a Docler Holding beszállt a saját állításuk szerint korszakalkotó technológiát kidolgozó Zinemath Zrt.-be, az összeget azonban nem árulták el.

„Nem minden háromdimenziós, ami annak látszik”    

„Ma egy háromdimenziós film készítése úgy néz ki, hogy forgatnak egy filmet a jobb szemnek, egyet a bal szemnek, majd a moziban a kettőt egymásra vetítik. A szemüveg választja szét a két filmet a jobb és a bal szemünk számára, az összes többi feladatot már az agyunk végzi. Ezt térélményként érzékeljük, pedig nem tartalmaz valódi 3D-s információt. Mi egy olyan kamerarendszert építettünk, aminek köszönhetően a kamera által készített felvétel ténylegesen kiegészül mélységi térinformációval. A zLense a kamera köré épített szenzoregységek segítségével ugyanis nemcsak a pixelek színét érzékeli, hanem a pixelek kamerától mért távolságát is. Ezáltal a szokásos képi információ mellett rendelkezésünkre áll a tér viszonyait leíró 3D pontfelhő is. A rendszer lelke a szoftver, ami ezeket az információkat valós időben képes feldolgozni: kiszámítja a kamera pozícióját, majd a kamera által megfigyelt környezetről és az abban mozgó szereplőkről háromdimenziós modellt képes építeni. Ezen pluszinformációk által a zLense olyan eszközt ad a kreatív alkotók kezébe, ami radikálisan megváltoztathatja a televízió és a filmipar gyártási folyamatait” – magyarázza Csizi Botond, a Zinemath Zrt. társalapítója.

Az így elkészített tartalom nem feltétlenül lesz háromdimenziós, a nézők a tv-közvetítést két dimenzióban is nézhetik, ahogy eddig, a 3D-s modellre a hiteles végeredmény elkészítéséhez van szükség. „Ha megvan a játéktér 3D-s modellje, az azt is lehetővé teszi, hogy attól függetlenül, hogy hány kamerával rögzítették az eseményt, az bármely szemszögből reprodukálható lesz, ami óriási szabadságot ad a közvetítést sugárzó stúdió kezébe, miközben súlyos költségektől kíméli meg őket, hiszen nem kell az egész pályát körbetelepíteniük kamerákkal” – kapcsolódik be a technológia leírásába Somkuti is.

Hatékonyabban lehet vele legyártani egy fekete-fehér némafilmet is

A technológia lényege tehát az, hogy a kamerára rögzített mélységszenzor a felvett képet képkockáról képkockára kiegészíti mélységi információval, melynek birtokában a kifejlesztett szoftver folyamatosan képes a kamera által látott képből a tér 3D-s modelljét megépíteni. „A kamerapálya adatainak ismeretében, és azok valós időben való feldolgozásával, egy virtuális stúdiórendszer például együtt tud mozogni a kamerával” – mondja az ügyvezető, majd hozzáteszi: ma egy ilyen tartalom előállításánál nem véletlen, hogy mindig álló helyzetben van a kamera.

„Az eddigi kamerák kétdimenziós képet rögzítettek, amiből különböző technikák segítségével háromdimenziós hatást lehetett kelteni. A mi megoldásunk azonban valóban háromdimenziós adatokat rögzít, amelyből számtalan termék következhet. Nem célunk a 3D-s tartalomgyártás, a lényeg pont az, hogy a mi technológiánkkal költséghatékonyabban lehet leforgatni akár egy fekete-fehér némafilmet is” – mondta Csizi.

Beszkennelik a teret

„Ahogy az előbb említett sportközvetítés példája is mutatja, a zLense leváltja a korábbi tartalomgyártási technológiákat, mert miközben eredmény szempontjából ugyanazt jobban, szebben, rugalmasabban és olcsóbban nyújtja, addig kiegészül új lehetőségekkel, például nem csak stúdiókörnyezetben lehet használni, ami hatalmas szabadságot ad az alkotóknak” – állítja Somkuti. A televíziózásban és filmkészítésben a tér 3D-s modellje teszi lehetővé a valóságtól eltérő ábrázolások létrehozását az úgynevezett VFX-effektekkel.

A tér 3D-s modellezésére jelenleg is számos megoldás létezik, azonban mind telepített szenzorkörnyezetet – kamerákat, térben elhelyezett érzékelőket – és szervezett stábmunkát igényel. A zLense technológia egyetlen kamerával képes kiváltani a jelenleg alkalmazott költséges, időigényes és sok rendezői kötöttséggel járó megoldásokat, ráadásul úgy, hogy jóval nagyobb kreatív szabadságot biztosít az alkotóknak. A zLense egy platformba integrálja a felvett tér használatának módszereit, radikálisan meggyorsítva és leegyszerűsítve azokat. Így a ma még csak nagyobb költségvetéssel gazdálkodó filmekben már elterjedt technikát jóval szélesebb felhasználói kör számára is elérhetővé teszi.

A filmek látványos 3D-s trükkjei úgy születnek, hogy először le kell modellezni, amit korábban felvettek, és a modellben tudják elhelyezni a 3D-s tartalmat. Ezzel a technológiával elég egyszer felvenni a jelenetet, és megvan a teljes 3D-s modell, ráér utólag kitalálni, hogy hol legyenek a kamerák, a vágószobában ráér eldönteni, hogy melyik kameraállást használják, milyen optikát, szűrőt tegyenek rá, még a megvilágítás is utólag szabályozható. Nem kell a forgatás helyszínén borzasztó sok pénzt és energiát eltölteni a lámpák beállításával: egy derítőfény alkalmazásával elég megvilágítani az egész területet, majd utólag be lehet állítani az árnyékolást tetszés szerint” – mutat rá Somkuti a találmány gazdasági előnyeire.

2000 milliárd dolláros piacon robbantanának

„A zLense technológiát paradigmaváltásnak tekintjük, amely forradalmasíthatja a TV- és filmipart. A piac mérete hatalmas, 2000 milliárd dollárra becsülhető, amin belül több szegmensben is robbanhat az új technológia” – bizakodik Somkuti. A jelenlegi prototípus tökéletesítése fél évet vehet igénybe, ami alatt minél több úgynevezett early adopter projekt elkészítését tervezik, vagyis olyan korai befogadókkal működnének együtt, akiknek a legnagyobb a hajlandósága a szolgáltatás használatára. Somkuti szerint ilyen együttműködésekből nem lesz hiány, mert eddig is sokan érdeklődtek a zLense iránt, majd az így született projekteket a legnagyobb szakmai fórumokon mutatják majd be. „Szeptemberben van az éves International Broadcasting Convetion (IBC), ami a legnagyobb szakmai trade show Európában. Itt mindenki megjelenik, aki a szakmában érdekelt, így egy időben mindenki megismerheti majd a termékeinket, aki kompetens ebben a témában. Aztán ott van még a National Association of Broadcasters (NAB) Las Vegasban. Ha csak ezen a két trade show-n megjelenik az ember, akkor nincs azzal több problémája, hogy megismerjék a termékét. Ha itt nagyot szól a dolog, akkor minden sínen van – véli Csizi.

Ha minden a tervek szerint alakul, egy-másfél év múlva már meg is indulhat a termelés, amit kezdetben Magyarországon képzelnek el. „Amíg fejlesztjük a terméket, addig nem érdemes a gyártást földrajzilag távolra helyezni, de amint megugranak a megrendelések, elkerülhetetlen a gyártás Távol-Keletre való kihelyezése, amint azt látjuk a nagyobb technológiai cégek példáján is, de ennek részleteit majd egy későbbi megtérülési tervben dolgozzuk ki” – mondja a Docler Entertainment ügyvezetője. A gyártás maga nem igényel speciális munkaerőt, a termék hardware részének előállítása többnyire csak összeszerelésből áll, az innovációt a szoftver jelenti.

Nem is titkolt cél az Oscar

A Doclernél nem titkolják, hogy nagy várakozások övezik a befektetést. „A jelentőségét ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor megjelent a színes film. Utána már senki nem akart fekete-fehérben forgatni. A mozifilmek gyorsabban elkészülnek, és látványosabbak lesznek mint valaha, ha ma még egyáltalán van olyan film, amiben nincs trükk, akkor a jövőben biztos hogy nem lesz, és tömegesen meg fognak jelenni alacsonyabb költségvetési szegmensben lévő, mégis nagyon látványos filmek. Nem csak öt film lesz egy évben, ami igazán látványos, mert ráköltik azt a 150-200 millió dollárt. Lehetővé válik a trükkök sokaságát felvonultató blockbusterek sokkal alacsonyabb költségekkel való előállítása. Ma is rengeteg ilyen projekt van, csak éppen nagyon kevés kap zöld lámpát, mert nem áll rendelkezésre annyi tőke, vagy a várható magas költségek miatt senki nem vállalja a finanszírozását” – mondja Somkuti. Véleménye szerint azonban ez nemcsak mennyiségi növekedést hoz magával, hanem minőségit is, már ami a trükkök kivitelezését illeti.

„Nem csak a trükkök felhasználásának végeláthatatlan lehetőségeiről van szó. Ha valaki egy teljesen hagyományos filmet akar forgatni, minden trükk nélkül, a gyártás költségvetését tekintve akkor is hatalmas különbség van a ma használt megoldás és a zLense között, utóbbi javára. Ráadásul az alkotók megkapják a döntéseik elhalasztásának kényelmét, hiszen nem kell a felvételkor beállítani a részleteket, elég a vágószobában. Nem látom olyan területét a film előállításának, ahol ne lenne üzleti szempontból kifizetődő a zLense használata” – mondja Somkuti, aki szerint a technikát elsőként alkalmazó film minden bizonnyal bezsebeli a technológiai Oscar-díjat.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya