Egy új kütyü kizárja a város zaját

Forrás: 
origo.hu

Az ablakra cuppantható eszköz hasonló elven működik, mint a zajszűrős fejhallgatók.

Sono nevű eszköz egy osztrák dizájner, Rudolf Stefanich fejlesztése, aki már működő prototípust is készített belőle. A kütyü működését egy rövidfilmen mutatja be - valamelyest eltúlozva - a diplomamunkájaként elkészített Sono gyakorlati képességeit.

Stefanich találmánya leginkább egy dizájnos hangerőszabályzóra hasonlít, amelyet egy girbegurba kivitelű antenna vesz körbe. Az ablakra feltapasztva a készülék zajszűrőként funkcionál az üvegen. Eltekerésével lehet szabályozni azt, hogy milyen típusú zajokat szeretnénk kint tartani, és melyeket engedjen át.

A demonstrációs videón például az utcazajt és a szirénák hangját kizárja a Sono, ám a madárcsicsergést nem. Ez elvileg lehetséges is lenne, de csak akkor, ha a zajok frekvenciája elkülöníthető.

A zajszűrős fejhallgatók egy mikrofon segítségével érzékelik a külső zajokat, és belül antizajt - azokkal ellentétes polaritású hangot - állítanak elő, amely kioltja a háttérben hallható, nem kívánatos hangokat. A Sono esetében az antizajt az ablaküveg megfelelő frekvencián történő rezgetésével állítja elő.

Hasonlóan működik a Sono is, a kerek antennája a projekt leírása szerint arra szolgál, hogy az elektromágneses hullámokból energiát nyerjen működéséhez, bár ez inkább csak rásegítésként működhet.

A készülék egyébként hagymányos akkumulátorról működik, és prototípusa 12 decibellel tudta mérsékelni az üvegen átmenő zajt. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a zaj eredeti hangereje a negyedére csökkent. Feltalálója a Sono tömeggyártását is tervezi, ennek konkrétumairól azonban még semmit sem tudni.

 

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya