Így készül a világ a végére

Forrás: 
barikad.hu

Földbe csapódó bolygó? Összegabalyodó mágneses mezők? UFO-invázió? 12-12-21 hívei számos elmélettel előálltak, hogyan jön el az apokalipszis december 21-én. Összegyűjtöttük a legőrültebb teóriákat és szemezgettünk a világvégevárók megmosolyogtató vagy hajmeresztő akcióiból.

Bár történészek és űrkutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy szó sincs világvégéről, és hogy ebben maguk a maják sem hittek, 2012. december 21-e az ezredforduló YK2-őrülete óta a legnagyobb, egész emberiséget megmozgató katasztrófaelmélet. Mint ismert, a maja naptár szerint ekkor jár le a Föld egyik 144 ezer napos ciklusa, és az emberiség új szakaszba lép. (A maják bibliája, a Popol Vuh szerint a világot ie. 3114. augusztus 11-én, tehát 5125 éve teremtették.)

Napvihar és idegen lények

Bár a maják sehol sem említik, hogy az új világkorszak pusztulással járna, ez nem akadályozza meg az apokalipszis híveit, hogy a legkülönfélébb világvége-elméletekkel riogassák az embereket. A legelterjedtebb Marduk sumér főisten égi otthonának, a Nap mögött bujkáló Nibirunak a földbe csapódása. A Nap körül 3500 évente egyet forduló égitestet egy ideig naprendszerünk tízedik bolygójának hitték, de mára csak néhány sci-fi író és vallási szekta hisz létezésében.

Pár önjelölt (ál)tudós azonban – sumér régészeti leletekre és ékírásos csillagászati feljegyzésekre hivatkozva – állítja, hogy a bolygó 2012-ben a földbe fog csapódni. Ennek már csak azért is kevés a valószínűsége – figyelmeztetnek a NASA kutatói –, mert ha így lenne, Nibirunak a nap után a legnagyobb és legfényesebb égitestnek kéne lennie az égbolton, ám egyelőre nyoma sincs. (A Föld pusztulásában reménykedőnek legalább 2013. február 13-áig kell várniuk, akkor fog legközelebb aszteroida elhaladni a Föld mellett, de az is jócskán – majdnem 30 ezer kilométerrel – kikerülve minket.)

kép

Elborulhat az ég a maja piramisok fölött

Más hívek szerint Nibiru nem bolygó, hanem törpecsillag, amelyen földönkívüli lények élnek és látogatnak meg bennünket. December 21-én néhány szerencsés kiválasztott velük is tarthat a fedélzetre (már ha jókor jó helyen tartózkodik), ugyanis ekkor újra eljönnek közénk.

Megint más elméletek szerint nem égitest, hanem egy brutális erejű napkitörés fog végezni az emberiséggel, illetve néhányan azt is tudni vélik, hogy a Föld mágneses mezeje megfordul, tömeges emlékezetkihagyást idézve elő.

Mikor kell lelőni a kutyust?

A rémhírek terjedését természetesen az illetékes hivatalok és fórumok több alkalommal cáfolták. A NASA készített is egy ismeretterjesztő filmet, amelyet december 22-én fognak levetíteni „Miért nem ért véget tegnap a világ?” címmel. Ennek ellenére egy idén májusban 21 ország 16 ezer felnőttje bevonásával végzett közvélemény-kutatás azt mutatta ki, hogy az emberek 8 százaléka fél attól, hogy valóban eljön a világvége, további 10 százalék pedig egyetért azzal, hogy a maja naptár az emberiség végét jelzi. Érzékelhetően megugrott a házakra és autókra kötött biztosítások száma is.

Az Egyesült Államokban naponta adnak el fejlett technológiájú földalatti túlélő bunkereket. A vevők között állítólag asztrofizikusok is akadnak. A hülyeség ragadós. Az utóbbi hetekben a NASA-t elhalmozzák a gyermekeikért aggódó amerikai szülők levelei, akik segítséget kérnek, mert csemetéik nem esznek, nem tudnak aludni és többen az öngyilkosságot fontolgatják. Főleg a kisgyerekeket és a depressziós tinédzsereket fenyegeti veszély. Egy asszony arról érdeklődött, hogy megölje-e kedvenc kutyáját, hogy szegények ne kelljen szenvednie az apokalipszistől.

A Pireneusok francia oldalán néhány hónap alatt többszörösére nőtt egy 179 lelkes falu turistáinak száma. A Pic de Bugarachot fanatikusok egy csoportja szent hegynek tartja, és úgy vélik, december 21-én egy űrhajó fog kiemelkedni a hegy gyomrából. Sajnos az űrhajóra várhatóan kevesen fognak felférni, a francia rendőrség ugyanis lezárta a környéket, mert nem akarják, hogy UFO-hívő hegymászók árasszák el a békés falucskát.

kép

Pic de Bugarach, az UFO-garázs

Az oroszországi Novokuznyeckben számos követőre talált egy világvégét hirdető tibeti szerzetes, aki annyira meggyőző volt, hogy a városban napok alatt hiánycikk lett a só és egyéb ételízesítő, valamint a fáklya és a termosz, de a kerozint és konzervet árusító boltok is jól jártak.

Brazíliában is több helyen nekiálltak a tartós élelmiszerek felhalmozásának, és külön kolóniák jöttek létre, amelyek a katasztrófa utáni állapotokra rendezkedtek be. Teresinában csak a rendőrség közbelépésének köszönhető, hogy egy közel százfős szekta nem hajtott végre tömeges öngyilkosságot.

Három napos sötétség és az apokalipszis bora

Vannak, akiknek kifejezetten kapóra jött a világvége-hangulat, a törökországi Sirinice hoteltulajdonosai például biztosan jó évet zárnak (ha megélik). Az ókori Epheszoszhoz közeli 600 fős falut állítólag pozitív erők járják át, mert innen emelkedett a mennyekbe Szűz Mária. Egy élelmes vállalkozó már azt is kitalálta, hogy december 21-ére előállítja az „apokalipszis borát”.

A legnagyobb hisztéria Kínában mutatkozik, ahol az emberek egyébként is bizalmatlanok a kézi vezérelt, kommunista állami média nyugtató szavainak hitelességében. Eddig több mint 500 embert (többnyire nőket) kellett fogdába zárni, amiért a kereszténynek mondottMindenható Isten szekta tagjaiként azzal riogatták az embereket, hogy december 21-én három napig tartó sötétség borul a világra. Az utolsó ítélet hírére több tartományban kiürítették a boltok gyertya és gyufa készleteit.

Egy kínai asszony 3 millió jüant (kb. százmillió forintot) érő házát egymillió jüanért elzálogosította, a pénz egy részét pedig árvák között osztotta szét, mondván a végítélet előtt szeretné még kicsit élvezni az életet. Meredeken megugrott a házasulók száma is, akik biztos, ami biztos alapon a decemberi határidő előtt szerettek volna egybekelni, több város anyakönyvi hivatalában beteltek a házassági regisztrációs ívek.

A legélelmesebb vállalkozó díja egyértelműen Liu Qiyuané. A kínai mérnök olyan célgömböt tervezett és épített meg, amely egy háromfős családnak hónapokig tartó menedéket nyújt. A hat tonnás „Noé bárkája” ellenáll a legmostohább környezeti hatásoknak és úszik a vízen is. Ára mindössze 35-175 millió forint között van, megrendelő pedig jócskán akad, volt olyan üzletember, aki egyszerre 15 darabot is vett.

kép

Noé gömb alakú bárkája

Ami Magyarországot illeti, egyelőre nem tudni olyan csoportról, amely komolyabb akcióval készülne december 21-ére, a budapesti Planetárium viszont Világvége 2012?! címmel a Föld pusztulása körüli legendákról és a valóságról tart vetítést, amelyet Jön a Nibiru! címmel Lőrincz Henrik csillagász előadása követ.

Izgulhatnak az X-Akták rajongói

A maja naptár és az e köré szőtt világvége-elmélet természetesen sok író, zeneszerző és filmkészítő fantáziáját megmozgatta. A leghíresebb talán az 1993 és 2002 között futott X-Akták sorozat záró epizódja, amelyben (vigyázat, spoiler!) a Földet gyarmatosítani szándékozó idegen civilizáció megérkezését jósolja 2012. december 22-re.

De volt olyan politikus, jelesül Ausztrália miniszterelnöke, aki nem tudta megállni, hogy viccelődjön a dologgal. Julia Gillard egy televíziós beszédében pókerarccal jelentette be, hogy itt a világvége. „Bebizonyosodott, hogy a maja naptár valóságos. Még nem teljesen világos, hogy húsevő zombik, démoni lények a pokolból vagy a koreai pop totális győzelme pusztítanak el bennünket, de azt tudniuk kell, hogy a végsőkig harcolni fogok önökért” – utalt a nézettségi rekordokat döntő Gangnam Style-re a kormányfő.

Drezdában, ahol a négy eredeti maja kódex egyik példányát őrzik, olyannyira megnőtt az érdeklődés, hogy új tárlatvezetőket kellett felvenni.

kép

Az eredeti maja kódex egyik példája a drezdai múzeumban

Dühösek a maja leszármazottak

Természetesen a maják által lakott mai közép-amerikai államokban – Dél-Mexikó, Belize, Guatemala – is megnőtt a turisták száma. A jóslatban sokan üzleti lehetőséget látnak, amit az ősi hagyományokat tisztelők rossz szemmel néznek.

Guatemala lakosságának például több mint a fele maja leszármazottnak vallja magát, és nagyon nem tetszik nekik, hogy egyesek szenzációhajhászatból szándékosan félreértelmezik naptárukat. De nem csak a külföldiekre, hanem saját kormányukra is dühösek, amely nyereségvágyból segít a maja kulturális örökség kiforgatásában.

kép

A maja leszármazottak büszkék őseik hagyományaira

A maja leszármazottak elismerik, hogy új világ jön, de mélyreható változások szerintük személyes, családi és társadalmi szinten várhatóak. Az optimisták a természet és az emberiség közti nagyobb harmóniára számítanak. Legyen nekik igazuk!

Bencsik János

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya