Kína mesterséges esővel tisztítaná a levegőt

Forrás: 
ipon.hu

Kínai hírforrások szerint az ország meteorológiai központja 2015-től mesterséges esővel venné fel a küzdelmet a szmog ellen. A kormány közel 277 milliárd dollárnak megfelelő összeget szánna projektre, hogy végre hathatós fegyverre tegyen szert a légszennyezés leküzdése érdekében.

Az időjárás mesterséges befolyásolásával különféle programok keretében az ötvenes évek óta próbálkoznak több-kevesebb sikerrel, és az utóbbi években egyre hatékonyabbá váltak az alkalmazott technikák is. Roger Stone ausztrál klimatológus elmondása szerint a felhőmagvasításnak nevezett metódus például igazoltan működőképes, amennyiben sikerül kellően kontrollálni, és a légköri körülmények is alkalmasak ennek használatára.

Ez utóbbi technikát Kínában egyébként már több éve alkalmazzák, bár korántsem olyan méretekben, mint amilyet a mostani tervezet igényelne. Felhőmagvasítással biztosították például, hogy az öt éve megrendezett pekingi olimpia nyitóünnepségén kedvező legyen az időjárás. A módszer lényege, hogy ezüst-jodiddal megrakott rakétákat lőnek a felhőkbe, amely cseppképző hatású: a részecskékre kicsapódik a felhő nedvessége, cseppek pedig idővel olyan nehezek lesznek, hogy lehullanak a Földre.

A kínai szakértők úgy vélik, hogy hasonló módon a felhalmozódó szennyeződéseket is el lehetne takarítani a levegőből. Ez az a pont azonban, ahol a külföldi szakértők vitatni kezdik a módszer hatásosságát. Szmogos környezetben ugyanis eleve rengeteg részecske van a levegőben, a felhőszinten is, amelyek önmaguk is magokként viselkednek, vagyis további részecskék bejuttatásával csak még kevesebb nedvesség jut egy magra, ami kisebb tömegű cseppeket jelent. Azaz ha a szmog részecskéi önmagukban nem tudnak esőt csinálni, további a felhők további magvasításától sem várható jobb eredmény.

A legtöbb szakember egyébként alapvetően egyetért abban, hogy Kína területe nagyrészt teljesen alkalmatlan a mesterséges eső ilyen módon való létrehozására, mivel túlságosan sok részecske szennyezi a levegőt, egyrészt a gyáraknak, másrészt a por természetes forrásának, a Góbi-sivatagnak köszönhetően.
 

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya