Magyar tudósok kapták a növényi molekuláris biológia legjelentősebb díját

Forrás: 
MTI

Kondorosi Éva, az MTA levelező tagja, valamint férje, a tavaly elhunyt Kondorosi Ádám akadémikus kapta megosztva az International Society for Molecular Plant-Microbe Interactions (Növényi-mikrobiális Molekuláris Kölcsönhatás Nemzetközi Társasága/ IS-MPMI) nemzetközi díját.

A növényi molekuláris biológia legjelentősebb elismerését Kondorosi Éva vette át Kiotóban, a szervezet XV. kongresszusán - olvasható az MTA honlapján.

Mint a honlap kiemeli, Kondorosi Éva és Kondorosi Ádám, az MTA egykori rendes tagja, a hazai növényi molekuláris biológia iskolateremtő alakja eredményeit számos alkalommal elismerték. Mindketten megkapták a Széchenyi-díjat, Kondorosi Évát pedig két évvel ezelőtt külföldi tagjai közé választotta az Egyesült Államok Tudományos Akadémiája is.

Kondorosi Éva nemzetközi hírnevet azzal a kutatásával szerzett, amelynek keretében munkatársaival együtt bebizonyította, hogy a baktériumok is képesek a növényi sejtekben termelődő antimikrobiális, vagyis "mikrobaölő" kis fehérjék, a peptidek hatására differenciálódni.

Kondorosi Ádám megalapításától kezdve az MTA Szegedi Biológiai Központ Genetikai Intézetének munkatársa volt. Ő alakította meg és vezette hosszú időn át azt az eredményes kutatócsoportot, amely a növények és baktériumok nitrogénkötő szimbiózisának molekuláris alapjait vizsgálja. Nemzetközi elismertségét mutatja, hogy 1989-ben a francia Nemzeti Kutatási Tanács (CNRS) őt bízta meg egy új növénytani intézet elindításával és igazgatásával.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya