Orwell nyomán: ujjlenyomatot olvas az új iPhone

Forrás: 
alfahir.hu

Az Apple múlt héten mutatta be legújabb okostelefon modelljét, az iPhone 5s-t, amely beépített ujjlenyomat-olvasóval van felszerelve. A fejlesztők szerint a gyorsabb és kényelmesebb azonosítás volt a cél, a módszer pedig teljesen biztonságos. Az utóbbi hónapok egyre magasabb szintű megfigyelési botránya kapcsán azonban egyre többen fogalmazzák meg fenntartásaikat.

Az iPhone ilyen irányú törekvéseire 2012 júliusában derült fény, amikor a vállalat bejelentette, hogy 356 millió dollárért felvásárolja az AuthenTec-et. Ezt követően megkezdődött a biometrikus azonosítási eljárások telefonhoz történő illesztése, amelynek első, kézzel fogható eredménye a múlt hét kedden bemutatott iPhone 5s.

Az ujjlenyomat-olvasó használatával a felhasználók egy gomb megérintésével tudják magukat azonosítani, és bármiféle jelszó vagy kód megadása nélkül feloldhatják a zárolást. Arról egyelőre nincsenek pontos információk, hogy az új, Touch ID névre keresztelt technológia milyen hitelesítési megbízhatósággal rendelkezik (a komolyabb ujjlenyomat-olvasók képesek figyelni az ujj hőmérsékletét, vérkeringést, stb.)

Az újításra a fejlesztők szerint azért volt szükség, mert a hagyományos jelkód lassította a napközbeni több tucatszori használatot, az internetes és mobil alkalmazásos jelszóvédelem pedig állítólag sok kényelmetlenséget és bosszúságot okozott a felhasználók számára. Ugyanakkor kellett valami, ami erősít a biztonságon, mert sokan épp a kényelmetlensége miatt nem használnak jelkódot, ami pedig ajánlott lenne.

Megváltoztathatatlan jelszó

Az utóbbi hónapok lehallgatási-megfigyelési botránya további bizalmatlanságot eredményezett a még piacra sem dobott készülékkel szemben. A legnagyobb aggályt a biometrikus adatok kapcsán az jelenti, hogy míg egy jelszót akárhányszor le lehet cserélni, az ujjlenyomatot soha, az az ember élete végéig változatlan marad.

kép

Természetesen az Apple a modell bemutatóján hangsúlyozta, hogy biometrikus adatok nem kerülnek fel szerverekre, azok kizárólag az okostelefonon kapnak helyet. Az ujjlenyomat tárolása a gyártó szerint nem képfájlokban történik, hanem speciális algoritmusok által generált digitális ujjlenyomatok, „hash”-ek formájában. Amikor a felhasználó azonosítani akarja magát, a készülék újból kiszámolja ezt a digitális kódot, és összehasonlítja a korábban tárolt információkkal.

Vannak, akik a felmerült aggályokat fölöslegesnek tartják, érvelésük szerint az új, chipes útlevelek is tartalmaznak biometrikus adatokat, továbbá adatvédelmi szempontból elektronikus pénzügyi tranzakcióink sem veszélytelenek.

nsa

A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) marylandi központja

Ne a kényelem legyen a legfontosabb

A fentitől gyökeresen eltérő véleményt fogalmazott meg Johannes Caspar professzor, Hamburg német tartomány adatvédelmi és információszabadsági megbízottja. Szerinte ahol nincs rá feltétlenül szükség, ott nem lenne szabad biometrikus jegyeinket hátra hagynunk, főleg nem puszta kényelemből. „Egy átlagos felhasználó manapság egyáltalán nincs abban a helyzetben, hogy felügyelni tudja milyen alkalmazás milyen adatokhoz fér hozzá és milyen információkat olvas ki készülékében” – nyilatkozott a Spiegelnek a biztos. Caspar szerint a technikai megoldásokban még azelőtt sem lehetett megbízni, mielőtt fény derült volna az amerikai PRISM kémprogramra.

Mindenesetre az új iPhone bemutatása után pár napon belül elözönlötték a netet az ironikus, gúnyos képek. Alább egy rövid válogatás a 9gag.com-ról fordítással együtt.

9gag

Az Apple ujjlenyomat-olvasót mutat be - A világ legnagyobb név-ujjlenyomat adatbázisa most már fáradozás nélkül hozzáférhető

9gag

És akkor azt mondták: Az ujjlenyomatokat csak a telefonon tároljuk

9gag

Szeva Tim! Mizujs? (Tim Cook az Apple vezérigazgatója) Segítenél begyűjteni az emberek ujjlenyomatát? - Persze, haver, semmi gond! Nem fogsz csalódni bennem!
Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya