Szombaton ideér az évszázad üstököse

Forrás: 
szeretlekmagyarorszag.hu

Az évszázad legkülönlegesebb fényjelenségét produkálhatja az ISON nevű üstökös – ha túléli a Nap közelségét.

Az égitest pont olyan szögben és irányban száguld majd el a közelünkben, hogy amikor eléri a napközelséget, olyan fényesen ragyog majd az égen, mint a telihold. Szombat hajnalban már Magyarországról is látható lesz, ha az időjárás engedi. Sajnos egyelőre a helyzet nem túl biztató, a meteorológusok felhős időt és ködöt jósolnak az ország legnagyobb részére.,Májusban a Hubble teleszkóp már lencsevégre is kapta az akkor még épp csak közeledő égitestet. Az akkor készült felvételeken jól látható a „kóma”, az a por és gáz burok, ami az üstökös 5-6 km-es magját körbeveszi.

Minél közelebb ér az égitest a Naphoz, annál tovább fényesedik majd ez a gömb, és látható lesz az üstökös csóvája is.

Csakhogy a csillagászok aggódnak: egyre valószínűbb, hogy az üstökös magja szétesik a Nap közelében, és a fantasztikus égi jelenség végleg kihuny. 

November 10-én az üstökös lelkes rajongói még vidáman ünnepelték, hogy megjelent a mag körüli, jellegzetes, fényes ioncsóva. Ez azonban később eltűnt. A mostani felvételeken úgy látszik, az üstökös magja bomlani kezdett: a szilárd mag anyagai fokozatosan szétszóródnak a kómában.


Mike Hankey felhőkön keresztül készítette ezt a felvételt Kaliforniából, ám még így is gyönyörűen néz ki az új erőre kapó üstökös. 


Juanjo González spanyol amatőrcsillagász ma hajnali felvétele az ISON-üstökös hajfonatairól.

Brian Emfinger hajnali felvételén már egy egészen más üstököst látunk, mint pár nappal korábban. A kitörés rendkívül sok anyagot dobott az apró fejbe, amely szinte izzik a felvételen, így a korábbi, dorongra emlékeztető alakot felváltotta egy sokkal klasszikusabb forma. 

Ad némi reményt, hogy az üstökös péntek hajnalra tovább fényesedett, most 6 magnitúdó erővel „világít” és Amerikában már szabad szemmel is látható. Az ISON mindenképpen tovább fog még fényesedni. Szombaton hajlnali 3-5 óra körül, a hold lenyugvása után érdemes az égen keresni ott, ahol derült lesz az idő. Bár már szabad szemmel is kiszúrhatják majd a legtapasztaltabbak, ha van, vigyetek magatokkal távcsövet.

A teljes napközelséget, vagyis a fényesség csúcspontját az üstökös két hét múlva érné el, azt viszont nem lehet tudni, hogy a mostani fényesedést azt jelenti-e, hogy újra működni kezd a mag, vagy ellenkezőleg: haláltusájában fénylik fel utoljára az üstökös.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya