Tiszta ivóvíz volt egykor a Marson

Forrás: 
alfahir.hu

Bizonyítékot talált rá az Opportunity marsjáró, hogy egykor, tiszta, iható víz volt a bolygón. Az Opportunity tíz éve járja a vörös bolygó felszínét; nemrég egy rendkívül érdekes sziklára bukkant Endurance kráter közelében. A begyűjtött kőzetminta elemzése során kiderült, hogy olyan ásványi anyagot tartalmaz, amely csak tiszta, iható vízből oldódhatott ki.

Steve Squyres, az Opportunity program kutatási igazgatója elmondta, hogy nemrég a Curiosity rover is hasonló nyomokra bukkant a Gale kráter közelében. „Igazán meglepett, mennyire hasonló a Gale és az Endurance kráterek közelében talált sziklák története” – közölte Squyres.

Májusban jelentették be, hogy egykor folyók szabdalhatták a Mars felszínét, erre következtettek kutatók a vörös bolygón talált folyami kavicsokból.

A jellegzetes kövecskékről készült első felvételeket már a múlt év szeptemberében bemutatta a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal. A részletes tanulmány májusban került először a nyilvánosság elé a Science című tudományos folyóiratban.

Az 515 kavicsot, amelyet a Curiosity űrszonda a vörös bolygó 154 kilométer átmérőjű Gale-kráterében talált, a tucsoni Planetary Science Institute kutatói vizsgálták meg a felvételeken. A kövek vastagsága 2 és 40 milliméter között van, és homok övezi őket, ami a földi folyami üledékekre is jellemző.

Alakjuk arról tanúskodik, hogy víz sodorta őket - közölte az elemzésben résztvevő koppenhágai Niels Bohr Intézet. Mint munkatársuk, Asmus Koefoed rámutatott, ha szél és homokvihar szállítja őket, felszínük durva, szögletes lesz, azonban mind az 515 kavicsnak sima, lapos és gömbölydedre csiszolt felszíne van.

A kavicsok alakja és nagysága következtetni enged a múltbéli Mars-folyók tulajdonságaira is: a víz 10-100 centiméter mély lehetett, és másodpercenként egy méter sebességgel folyhatott. Bár korábbi Mars-expedíciók számos jelét találták már a víz jelenlétének - például kiszáradt patakvölgyeket, tengermedret, kanyonokat -, ezek létrejöttét gyorsan lejátszódó események is magyarázhatták, például az állandóan fagyott talaj nagy víztömege felolvadhatott meteorbecsapódás vagy vulkánkitörés hatására.

A kavicsok kerekdedre csiszolása ellenben hosszú időt vesz igénybe. Mivel tehát a folyók, patakok tartósan csörgedezhettek a bolygó felszínén, a hőmérséklet is sokkal magasabb, és a légkör is sűrűbb lehetett a mainál. A friss eredmények pedig arra utalnak, hogy ez a meleg, nedves időszak a Marson két vagy három milliárd évvel ezelőttig tartott, azaz lényegesen tovább, mint eddig feltételezték.

Az Opporunity legújabb, illetve Curiosity korábbi felfedezése megerősítik azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a Mars egy korábbi szakaszában megvoltak az élet kialakulásához szükséges feltételek.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya