Véget ért a hazai analóg földfelszíni televíziós műsorszórás

Forrás: 
ipon.hu

Csütörtökön 12 óra 30 perckor fontos eseményre került sor a hazai földfelszíni televíziós műsorszórás történetében, ugyanis életbe lépett a digitális átállás második szakasza, amelynek eredményeként Magyarországon végleg befejeződött az analóg földfelszíni televízióműsor-sugárzás. Az átállás csak és kizárólag azokat érinti, akik eddig analóg módon televízióztak, azaz előfizetés nélküli, beltéri vagy tetőre szerelt antennával ellátott rendszert használtak - a kábeltelevíziós, műholdas vagy IPTV szolgáltatást igénybevevők számára az átállás után sincs szükség semmilyen plusz teendő elvégzésére.

A digitális átállás első fázisára az idei év júliusának utolsó napján került sor, amikor Magyarország 14 megyéjében állt le az analóg földfelszíni televíziós műsorszórás, helyét pedig a digitális földfelszíni műsorszórás vette át, ami nem csak jobb kép- és hangminőséggel, de számos kényelmi extrával is megajándékozta a televíziónézőket - például digitális műsorújsággal és gyerekzár funkcióval. Persze a DVB-T adások vételéhez megfelelő, MPEG-4-es dekóderrel ellátott televízióra, vagy ennek hiányában úgynevezett set-top-boxra, azaz beltéri vevőegységre van szükség - utóbbival akár a régi képcsöves televízió is használható marad.

Most elérkeztünk a digitális átállás második, és egyben utolsó szakaszához, így Magyarország minden megyéjében véget ért az analóg földfelszíni televíziós műsorszórás, azaz aki még mindig nem rendelkezik a DVB-T adások vételéhez szükséges rendszerrel, már nem tudja nézni a megszokott televíziócsatornák műsorait. A második szakasz a fenti térképen sötétkék színnel jelölt megyéket érinti.

A digitális földfelszíni sugárzás jóvoltából a megszokott M1, RTL Klub és tv2 csatornák mellé négy új csatorna is érkezik: az M2, a Duna, a Duna World és az angol, német, illetve francia nyelven elérhető euronews. Előbbiek közül az M1, az M2 és a sima Duna csatornák HD felbontásban érhetőek el. A televízió csatornák mellé három digitális rádió csatorna is érkezik: az MR1-Kossuth Rádió, az MR2-Petőfi Rádió és az MR3-Bartók Rádió. A digitális átállásnak köszönhetően új szolgáltatások is bemutatkoztak, ugyanis elérhetővé vált az elektronikus műsorújság, a nyelvválasztás lehetősége és a gyermekvédelmi zár funkció is.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya