310 éve bontott zászlót II. Rákóczi Ferenc

Forrás: 
alfahir.hu

1703. május 21-22-én Tarpa, Vári és Beregszász piacán bontották ki a „Cum Deo pro Patria et Libertate” zászlókat (jelentése: Istennel a hazáért és szabadságért).

Személyesen 1703 májusában kérte fel Esze Tamás Rákóczit a vezetésre. A Tiszaháton azonban a visszatérő Esze Tamást robbanásig feszült hangulat fogadja.

1703. május 21-22-én Tarpa, Vári és Beregszász piacán kibontják Rákóczi vörös selyemzászlaját. Az egyik oldalán a Rákóczi család címere, a kardot tartó sas ékeskedik, másik oldalán ez felirat olvasható: “Cum Deo pro Patria et Libertate” – Istennel a hazáért és a szabadságért.

S hogy mennyire élt az emberek szívében-lelkében a szabadság utáni vágy, azt a zászló feliratán olvasható “Cum Deo”-nál (“Istennel”) semmi sem érzékelteti jobban. Hiszen élhet az ember vélt vagy megígért szabadságban, de ahol ember ad szabadságot, ahol politikai hatalmak játékszere a szabadság, ott az ember érzi: nem vagyok szabad. Ők mint egyszerű emberek az Isten közelségében érezték meg a szabadságot.

Ahogy a Szentírás mondja: “Ahol az Úr Lelke, ott a szabadság.” S mi is tudjuk: igazi erőt, tettre késztetést, harcba indulást rettegés nélkül csak az Úr Lelke adhat.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya