A Nimród-kapcsolat nyomában

Forrás: 
barikad.hu

Törökországban nagyon sok ókori emlék tárult fel az elmúlt két évszázad során. Egy anatóliai ásatás újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a kis-ázsiai térség nem volt elszigetelt, hanem szoros kapcsolatban állt a Kaukázuson-túli vidékkel és Nimród egykori birodalmával.

Bronzkori palota

Aslantepében olasz és a török régészek ott vélték megtalálni a világ egyik legelső palotáját, mely a bronz kor korai szakaszában épült. Marcella Frangipane, a római La Sapienze Egyetem munkatársa elmondta, hogy a városfal alatt ásva, találtak egy régi épület maraványát, mely a Kr. e. 2800 körül épült.

Valószínűleg egy tartományi vezető vagy egy gazdag emberé lehetett ez a htalmas építmény, aki a környék igazgatásában is tevékeny részt vállalt.

Az első palota

Az anatóliai Malatya város melletti ősi régészeti lelőhelyen dolgoznak a török szakemberek. Az Aslantepe melletti bronzkori leletek arra szolgáltatnak bizonyítékot, hogy a térség állandó kereskedelmi kapcsolatokat ápolt nemcsak a környező vidékkel, hanem a keleti, a hurrita lovasok által benépesített Kaukázusontúllal, mely a magyar krónikák szerint őseink egyik régi szállásterülete volt. Aslantepe mellett a régészek kiástak egy nagy épületet, mely a Kaukázusontúli terület tárgyait rejtette magában. A mívesen megmunkált nyakláncok és a lándzsahegyek olyan messzire is eljutottak.

Nimród hazája

A kutatók úgy vélik, hogy a Kaukázusontúli bronzkori kultúra Mezopotámia északi feléből eredt, mely aztán elérte Anatóliát, Kr. e. 3100 és 2900 között. Akkor már az emberek palotákban éltek és fejlett műveltséget alakítottak ki.

A török kutatók eredményei számunkra sem mellékesek, hiszen a magyar történelmi hagyomány éppen azt őrizte meg, hogy jeles elődünk, Nimród, akit a törökök is ősüknek tekintenek, Észak-Mezopotámiából vándorolt északra, majd két fia, Hunor és Magor a meotiszi ingoványba költöztek.

OB

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya