Épület került elő a föld alól a Kossuth téren

Forrás: 
origo.hu és NetPolgar nyomán

Módosítják a Kossuth tér átépítésének terveit. Olyan épületmaradványokat találtak ugyanis, amelyeket meg kell menteni, írja az urbanista.blog. Wachsler Tamás elmondta, reményei szerint egy héten belül a technikai részletek is kiderülnek.

A Parlament robusztus épületét, amely tornyaival és hatalmas kupolájával meghatározza Budapest városképét, Steindl Imre a kor egyik legmodernebb épületének tervezte meg: nemcsak a korszerű világításról és az emelet közti közlekedést megkönnyítő liftekről gondoskodott, hanem egy olyan távfűtő- és szellőzőrendszert is kidolgozott, amely mind a mai napig szolgálja a házat.

Az Országház Európa első mesterségesen hűtött (légkondicionált - szerk.) középülete. Az eddig ismert jeget használó hűtést pedig még megelőzte egy, a szökőkút hűvös vízpermetét használó rendszer. Ennek maradványai kerültek most elő. Eredetileg két szökőkút légpermete hűtötte le a levegőt, ami az épület alatti alagútban tovább hűlt, így az Országházba már kellemes pincehideg levegő jutott be.

Az 1927-es térrendezésnél a szökőkutakat elbontották, így a vízpermet nem hűtötte tovább a levegőt. Ekkor találták ki, hogy jeget tesznek a Országház légutaiba. A mostani felújításnál azonban előkerült a téglával kirakott építmény, amit annak idején csak feltöltöttek földdel. Wachsler Tamás a felújítás irányítója elmondta, hogy már felkértek egy tervezőirodát, hogy nézzék meg hogyan lehetne hozzákapcsolni az eredeti tervekhez a most elkerült maradványokat. „Erős szándékunk van arra, hogy felhasználjuk” − mondta Wachsler, hogy ezt milyen módon, esetleg üvegbetonnal lefedve fogják-e kivitelezni az reményei szerint egy héten belül kiderül.

Fotó: Wachsler Tamás / Flickr

A képen látható fal az egykori alagutat zárja el. A kútház közepén oszlop állt, ami a képen középen látható nagy kőben végződött. Abból indultak a téglából épült boltívek.

 

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya