A görög mitológia csodás lényei

Forrás: 
alfahír.hu

Fantasztikus ókori szörnyek és teremtények kavalkádját mutatták be nemrégen egy olasz kiállításon. A görög mitológiából ismert lények egy része szkíta eredetű.

A görög hajósok, akik a szkíták engedélyével megtelepedtek a Fekete-tenger partján és kereskedni kezdtek a félelmetes lovas harcosokkal, nagyon sokat tanultak az ott élt népektől. Az állandó kereskedelmi kapcsolat révén betekintettek a szkíta mitológiába, csak jó néhány dolgot félreértettek belőle, abból születtek a görög mitológia különleges lényei.  

Szkíta lények

Talán a legkönnyebben értelmezhető a görög mitológia szárnyas lova, a pegazus, amely nem más, mint a népmeséink táltos paripája. Ez a különleges lény már a szkíta történetekben is szerepelhetett, amit aztán a görögök beépítettek saját történeteikbe. A szkíta régészeti leletekben szerepel gyanis a szárnyas ló, ami nem a görög mitológia találmánya volt, hanem a régi szkíta regék egyik különleges teremtménye, amely a hősnek segít, hogy meg tudja oldani a feladatát.

A lótestű, ember testű kentaurok nem mások, mint azok a lovas szkíták, akik a görögökkel tárgyaltak. Ismeretes, hogy őseink nem szálltak le lovaikról, hanem lóhátról beszéltek az idegenekkel, akik azt hitték, hogy ezek olyan emberek, akiknek ló testük van. A griff madár szintén sztyeppei eredetű csodás lény, a görögök szerint a Rhipei-hegység vagyis a Kaukázus aranyát őrzik. Számtalan griff ábrázolás került elő a szkíta kurgánokból, az Altaj-hegységétől egészen a Kaukázusig, ami arra szolgál bizonyítékul, hogy ez a lény sztyeppei eredetű volt.

Hősök útja

A labirintusról szóló történet az ókori Kréta területéről ismert. Ott lakott a bika fejű szörny, Minotaurusz, akit Thészeusz ölt meg. A történetben szereplő bikafejű szörny talán az ősi bika-kultusz maradványa, amely nagyon sok népnél megvolt. A labirintus viszont nem más, mint a hősnek szánt nehéz út, amit be kell járni ahhoz, hogy teljesítse feladatát.

A legtöbb nagy erejű, félelmet nem ismerő hős a görög mitológiában idegen, szkíta eredetű volt, akik majdnem olyan képtelen feladatokat oldottak meg, mint a magyar népmesék legényei. Jászon és Héraklész örök például szolgált, hogyan kell a Fekete-tenger szörnyeivel megküzdeni, hogyan kell legyűrni erővel és furfanggal a félelmetes lényeket és teljesíteni a rájuk rótt feladatokat.

OB

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya