Hősként temetik újra az ejtőernyőst

Forrás: 
blikk.hu

Budapest — Kevés vitézebb magyar katona élt Bertalan Árpádnál (1898-1941), akit katonai tiszteletadással temetnek újra jövő hét pénteken a Fiumei úti sírkertben kialakított hősi emlékhelyen.

Legendás hírnevét 1917. október 24-én alapozta meg, amikor az egész I. világháború egyik legnagyobb hőstettét hajtotta végre. Egy 15 fős rohamcsapat élén mélyen betört az ellenséges vonalak mögé, ahol egy téves információ miatt csapdába esett az olasz állások között. A 19 éves hadnagy mégsem a visszavonulást, hanem az előretörést választotta úgy, hogy el tudja foglalni az osztrák-magyar főerőket sakkban tartó olasz ütegeket. 

A rendkívül bátor tett sikerrel járt, Bertalanék közelharcban átküzdötték magukat több álláson, miközben a kis csapat fele elesett. Miután az osztrák-magyar főerők támadásba lendültek, a hadnagy nyolc főre apadt csapatával hátba támadta a még védekező olasz erőket. Az áttörés sikerült, és még 2000 foglyot is ejtettek. 

– A hihetetlen bátorsággal, ügyességgel és szerencsével végrehajtott művelet elhozta Bertalan Árpádnak a Tiszti Arany Vitézségi Érmet, és ugyanezért a haditettéért fölvették a Mária Terézia Katonai Rend lovagjai közé. Ezt a két kitüntetést együtt a monarchia hatalmas hadseregének veteránjai közül még tucatnyian sem viselték – tudtuk meg a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóosztályától.

Bertalan őrnagy legnagyobb érdemének mégis a magyar ejtőernyős fegyvernem megalapítását tekintik. Gyakorlatilag a semmiből, néhány mindenre elszánt pilóta és pár elavult mentőernyő segítségével kísérletezte ki az ejtőernyős ugrás alapjait. Az első bevetésen azonban bekövetkezett a katasztrófa: Bertalan gépe felszállás közben lezuhant és porig égett. Mi sem jelzi jobban a katonái és közte lévő viszonyt, hogy az egyik, a roncsból már kiszabadult sebesült ejtőernyős visszarohant a tűzbe, hogy kimentse parancsnokát, és végül együtt vesztek oda.

–  A Magyar Honvédség egyik legnagyobb alakjáról van szó, ám a Farkasréti temetőben lévő sírhelye alkalmatlan volt a katonai tiszteletadásra - indokolta az újratemetést a HM.

K. I.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya