Mikulás napja

Forrás: 
alfahir.hu

Szent Miklós a 4. században élt és a kis-ázsiai Myra város püspöke volt. A szent életű embert ma legtöbben Mikulásnak ismerik.

Szent Miklós hosszú ideig élt és egész életében támogatta a szegényeket és a rászorulókat. Idős korában, 343-ban vagy 350-ben halt meg, lelkét állítólag angyalok vezették be a Paradicsomba. Kultusza nagyon gyorsan kialakult, városában már halálát követően tisztelni kezdték, de a császárvárosban, Konstantinápolyban Miklós püspököt már a 6. században komoly tisztelet övezte. A nyugati világba csak későn, nagyjából a 9. században jutott el.

Segítő szent

A szent életű püspök nemcsak ajándékozásáról volt híres, hanem arról is, hogy megmentette a bajba jutott emberek életét. Egyszer viharba került matrózok hívták segítségül. Miklós megjelent a hajón, kezébe ragadta a kormányt, és biztonságosan kivitte a hajót a partra. Ezt követően megmentett a haláltól három, ártatlanul bebörtönzött katonatisztet, akiket koholt vádak alapján bebörtönöztek. A püspök megjelent Nagy Konstantin császár álmában, és a katonákat megmentette a hóhértól.

Miklós, a Mikulás

Szent Miklós neve ma már szorosan összefügg az ajándékozással, a mai globalizált világban sokan már csak az ajándékot hozó Mikulás alakja ismert, aki minden év december 6-án hajnalban ajándékot hoz a gyerekeknek. A myrai püspök valóban híres volt adakozó kedvéről, sok szegényen segített, de a leghíresebb történet az, hogyan mentett meg három lányt a szégyentől. Miklós pénzadománnyal megmentett három eladósorban lányt.

A szegény családból származó lányokat apjuk el akarta adni a borbélyházba, mert nem tudta őket kiházasítani. Szent Miklós meghallotta, hogy mit beszélnek, hazasietett, magához vett egy zacskó aranyat és a pénzes erszényt bedobta a nyitott ház ablakán. Sorra mind a három lányon segített, akik így tisztességesen férjhez tudtak menni. Ez a különös ajándékozás szolgált alapul a Mikulás kultusz kialakulásához.

OB

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya