Moldvában a tatárok ellen

Forrás: 
barikad.hu

A középkori Magyar Királysághoz tartozott a Kárpátokon túl fekvő Moldva. Nagy Lajos királyunk ott küzdött meg az Arany Horda kánjaival. A 14. századi történeti források nagy magyar győzelmekről számolnak be.

kep1

A hazai történelemkönyvek a magyarok legkisebb veregését katasztrófális vereségnek állították be, míg a világraszóló győzelmeinket rendre eltitkolják. Az iskolai tankönyvekben például csak Károly Róbert balul sikerült havaselvei hadjáratáról számolnak be, arról viszont elfelejtettek szólni, hogy fia, Nagy Lajos dicsőséges keleti hadjárata révén Moldva újra magyar birtokréssszé vált.

Hatalmas győzelem

A magyarok páratlan győzelme Lackfi András nevéhez fűződik. A székely ispán az 1340-es években hadat üzent a Moldva környékén garázdálkodó tatároknak és hatalmas győzelmet aratott felettük. A csatáról a dubnici krónika számolt be, amelyben megemlítik, hogy a székelyek segélyhívására hirtelen megjelent az akkor majdnem háromszáz éve halott Szent László király, aki egy fejjel kimagaslott a tömegből és ő segítette győzelemre vinni a székelyeket. Olyan volt, mintha szent királyunk a Hadak útján tért volna vissza, mint korábban Csaba királyfi.

kep2

Győzelmek a tatárok felett

A tatárok ellen ez volt az első nagy európai győzelem, bár a magyar hadak Kun László vezetésével már 1285-ben is győzelmet arattak felettük. A 13. század végén a tatár hadak akkor csak elhagyták a magyar területet, de Lackfi győzelme után az Arany Horda visszavonta seregét egészen a Dnyeper-folyó vonala mögé, később pedig a támadó székely hadak egyes tatár erőket a Fekete-tengerig vetették vissza. Amikor a történettudomány elemzi, hogy kik gyengítették meg először az Arany Hordát, akkor máig Dimitrij moszkvai nagyfejedelem 1380-as kulikovói csatájáról esik említés. Az orosz fejedelmnek akkor már nem volt nehéz dolga, hiszen a magyarok negyven évvel korábban megroggyantották a félelmetes kánság katonai erejét.

Dragos, a vajda

Nagy Lajos az 1340-es években visszaszerezte uralmát a moldvai részek felett. 1342-ben Kara Bogdánia néven emlegeti a keleti tartományt, a Magyar Királyság egyik részét. A tatárok elleni győzelem után lovagkirályunk újraszervezte a magyar civil és egyházi közigazgatást a Kárpátok keleti végein. 1347-ben királyunk arról számol be VI. Kelemen pápának, valamint a kalocsai érseknek küldött levelében, hogy kinevezte Nemtei Tamást püspöknek. Bélteki Drágfiból pedig vajdát csinált, hűséges embere korábban Máramaros első embere volt. Az ő feladata volt, hogy egy védelmi vonalat alakítson ki az Arany Horda ellen és további keleti terjeszkedést koordináljon.

OB

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya