Nézd meg a recski tábort 3D-ben

Forrás: 
szeretlekmagyarorszag.hu

Virtuálisan sétálhattok és szétnézhettek az egykori recski munkatábor területén egy 3D-s alkalmazás segítségével.

Akár ti magatok is szétnézhettek az egykori recski munkatábor területén. Persze nem szó szerint, hanem egy háromdimenziós modell segítségével, aminek révén a Google Street View-hoz hasonlóan barangolhattok a tábor területén. 

Az egyetlen - bár fontos - különbség, hogy itt nem fotók alapján rekonstruálták a helyszínt, hanem egy 3D-s modellt készítettek. A munkataborok.hu oldalt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára hozta létre, hogy bemutassa a Magyarországon 1945 és 1953 között fennálló munkatáborokat. 

A honlapon részletes történeti áttekintést is olvashattok a táborokról és az internálásokról, korabeli képekkel illusztrálva. A recskin kívül még négy táborról találtok részletes információkat, és a szovjet blokk egyéb országaiban létesült hasonló táborokkal is foglalkozik az oldal, amin a túlélők visszaemlékezéseit is elolvashatjátok.A kommunista diktatúra leghírhedtebb lágerében az ÁVH-s őröknek azt adták parancsba: "Ne csak őrizd, gyűlöld is!" A kényszermunkatábor 1950-ben nyitotta meg kapuit. A rabokat a lágertől másfél kilométerre lévő kőbányában dolgoztatták, napi 12 órán át. A barakkokban 150-en zsúfoldódtak össze. Azokat, akik nem bírták a kemény munkát, egy fedett, vízzel teli gödörbe állították éjszakára. Reggelig voltak a nedves hidegben. 

A három év alatt összesen 1750 embert internáltak ide, több mint százan vesztették életüket. A munkatábort 1953-ban számolták fel, amikor meghalt Sztálin, és Nagy Imre lett a miniszterelnök. 

Most a tábor összes főbb helyszínét megnézhetitek, az egér bal gombját lenyomva változtathatjátok a nézőpontot, a görgővel pedig ráközelíthettek a képre. A feliratokat is bekapcsolhatjátok, ha pedig elakadtok, a súgóból kaphattok segítséget. 

A virtuális sétához le kell töltenetek, majd el kell indítanotok az Unity Webplayer nevű alkalmazást, ezután indul el a program. Ha elsőre nem sikerül, indítsátok újra a böngészőt, ha ezután sem akar elindulni, akkor pedig frissítsétek az oldalt (nekünk ez utóbbi segített). Próbáljátok ki a virtuális történelemórát!

Ha máris kipróbálnád, KATTINTS IDE

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya