Példaképeink - Francia-Kiss Mihály

Forrás: 
bataszek.net

Hős.

Vajon ki jut eszébe annak, aki olvassa, kimondja, hallja ezt a szót? Egy képzeletbeli képregényvilág rendkívüli képességekkel felruházott teremtménye? Amerikai akciófilmek főszereplője? A média által kreált celeb, aki egy-két látványos, hangzatos és hatalmasra felfújt jótékonykodással százezrek csodálatát váltja ki? Azokét, akik semmit nem tudnak a magyar történelem valódi hősökben bővelkedő elképesztő gazdagságáról. Valódi hősök, akiknek a nevét nem ismerjük, akiket mára elfeledtünk.

Francia Kiss Mihály. Vajon hányan ismerik a nevét? Vajon hányan ismerik a tetteit? Egy mára szinte névtelen hős, aki egész életét szeretett hazájának szentelve élte le. Ifjúságát feláldozva, hosszú éveken át katonaként szolgálta Magyarországot. 1908-tól tartozott a Mollinary ezred kötelékébe. Az egész világháborút végigharcolta, megjárta a szerb, az orosz, az olasz frontot, végül az áruló Románia ellen vezényelték. Mindenütt kitüntetések sokaságát érdemelte ki.

Négy év szakadatlan harc után a háború vége sem hozta el számára megérdemelt nyugalmat. Előbb 1919 áprilisáig a Székely Hadosztállyal küzdött Erdély megmentéséért, majd a Nemzeti Hadsereghez csatlakozva a vörös rémuralom idején mindenütt a gyilkosok nyomában volt, és pontos feljegyzéseket készített a bűnösökről és a bűntettekről, melyek alapján később, az ország megtisztításakor a méltó büntetéseket ki lehetett szabni. Ahol azonban lehetett, segített is! Így például egyes források szerint ő szabadította ki Kecskeméten édesapját, a kalocsai érsek két húgát, Héjjas Iván testvérét és több ás fogvatartottat. A rend helyreállítása után a Rongyos Gárda tagjaként (pl. az első ágfalvi csata győztes magyar csapatának egyik parancsnoka volt) elévülhetetlen érdemeket szerzett a nyugat-magyarországi területek megtartásában. Végül 1924-ben, 37 évesen szerelt le, és kezdte élni saját életét. Ekkor is a lehető leghasznosabb tevékenységet folytatta: gazdálkodott, valamint két gyermekkel is megajándékozta a magyarságot.

1938-ban, (51 évesen!) részt vett a felvidéki és kárpátaljai gerillaakciókban, melyek célja a megszálló állami hatalom destabilizálása volt, ezzel ezen területek visszaszerzésében játszott fontos szerepet.

A vesztes világháború után illegalitásba kényszerült, miközben 1948-ban távollétében halálra ítélték. Ő azonban még így sem hagyta el hazáját! 12 éven keresztül bujdosott, míg végül 1957-ben elfogták, és koncepciós per után augusztus 13-án a hetven éves embert kivégezték. Huszonhét percig hagyták szenvedni a kötélen.

E példaértékű hazafi tragikus sorsának betetőzéseként a bíróság 1994. november 28-án megtartott nyilvános ülésén elutasította a lánya által apja rehabilitálására benyújtott kérelmet, az 1957-ben kiszabott halálos ítéletet hatályában tartotta.

Francia Kiss Mihály. Egy ember, aki egész életét végigharcolta és minden mai fiatal előtt bátran állhatna példaképként, s ha így lenne, talán az ország sem itt tartana. Egy ember, akire igazán illik az egyik leggyönyörűbb magyar szó… Hős!

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya