Talpra magyar! - április végéig látható az 1848-at megidéző tárlat az Országos Széchényi Könyvtárban

Forrás: 
MTI

Április végéig látható az 1848-at megidéző tárlat az Országos Széchényi Könyvtárban. Talpra magyar! - Kultusz és emlékezet című kiállítás a könyvtár gazdag gyűjteményeiből válogatva mutatja be a magyar történelem jelentős eseményét és meghatározó két alakját, valamint a kiegyezés után kibontakozó, 1848 köré épülő kultuszt - közölte az intézmény.

A kiállításon eredeti plakátok, kéziratok, korabeli könyvek, újságok, litográfiák és metszetek segítségével elevenedik meg a kor és a környezet.

A közönség egyebek mellett megtekintheti az első felelős magyar kormány tagjainak és a szabadságharc tábornokainak arcképét, az eredeti Kossuth-bankókat is és azokat a sajtótermékeket, amelyek 1848. március 15-én reggel cenzúramentesen hagyták el Landerer és Heckenast nyomdaműhelyét.

A Nemzeti Ereklyetérben a kor hangulatát megidéző zeneművekből készült válogatás hallható, a látogatók itt tekinthetik meg a Nemzeti dal eredeti kéziratát, Petőfi más autográf jegyzeteit és rajzait, az Ereklyetárlóban a Kossuth hangját őrző eredeti fonográfhengereket és egy korabeli lejátszó készüléket. Az érdeklődők a beszéd részletének digitalizált változatát is meghallgathatják.

A kiállítást szerdánként 17 órától a kurátor vezetésével tekinthetik meg a látogatók.

Az intézmény munkatársai a tárlathoz kapcsolódva múzeumpedagógiai foglalkozásokra várnak 5-12. évfolyamos iskolai csoportokat április 26-ig előzetes bejelentkezés után.

Talpra magyar!

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya