130 éve született Kodály Zoltán

Forrás: 
index.hu nyomán

"A magyar kiejtést is tanulni kell, még a született magyarnak is. Ha nem csiszolja, újítja folytonosan, berozsdásodik." A Kossuth-díjas zeneszerző 1882. december 16-án született Kecskeméten, 1925-től kezdődően kezdett el zenepedagógiával foglalkozni. A néprajzkutató, zenetudós által kifejlesztett Kodály-módszer mára világszerte ismert és követett példa a zenepedagógiában: mindössze a nevelési elveit foglalta össze, és nem épített fel szisztematikus tantervet vagy tanegységeket. Az elveket tanítványaival beszélgetve utólag gyűjtötte össze.

A Google évek óta rendszeresen a logója átrajzolásával tiszteleg évfordulók és események előtt, több ezer ilyen, doodle-nek becézett grafika volt már látható az oldalon. Ma már előfordul, hogy egy nap több ünnepi Google-embléma is fut egyszerre, és a látogató ip-címétől függ, hogy melyiket látja. Március elsején például a britek a Szent Dávid-nap, a spanyolok a nemzeti könyvtáruk megalapításának 300. évfordulója, az argentinok pedig a népszerű festőművész, Quinquela Martín születésnapja alkalmából kaptak speciális logót.

Március másodikán pedig Arany János születésének 195. évfordulója alkalmából változott át a Google-logó. Akkor a költő legismertebb alakja, Toldi Miklós volt látható, amint a petrencés rúddal mutatja az utat Buda felé.

goog640

A napi Google-logó mindig meglepetés, előre sosem jeleni be a cég, ki, vagy mi előtt fog tisztelegni, viszont ötleteket szívesen fogadnak emailben a felhasználóktól a proposals@google.com címen.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya