Interjú a Palmetta zenekar vezetőjével

Forrás: 
szentkoronaradio.com

A Palmetta zenekar, sok más nemzeti zenekarhoz hasonlóan nem először szerepel a Székely Sziget fellépői között. Hogyan alakult a zenekar sorsa a legutóbbi háromszéki szereplés óta?

Azóta nagyon sok minden történt a zenekarral, az állandó koncertek mellett elkészítettük második nagylemezünket Merengő címmel, melyen 13 új népdal feldolgozás hallható és ehhez a lemezhez párosul egy koncert DVD is, amin a 2010-es Magyar Sziget Palmetta koncert látható. Sok egyéb extra is van a korongon.

A tavalyi év végét és az idei év elejét tagcserékkel kezdtük. Új szólógitárosunk Rigó Tamás, akiről annyit, hogy egy rutinos, tapasztalt zenész. Több, mint 10 éve ismerjük egymást, de most alakult úgy, hogy együtt is zenéljünk. Jó néhány közismert és kevésbé ismert csapatban is megfordult már (a teljesség igénye nélkül: Bikini, Belga, Somló Tamás, Póka Angéla, MZ/X, stb.). Állandó basszusgitárosunk Laczik Fecó, de mivel ő tagja a Palmettán kívül a Beatricének is, néha vannak koncert egybeesések, ezért szükség van a Fecót helyettesítő pót basszusgitárosra.

A pót basszusgitáros poszton Farkas Krisztián barátomat váltotta egy ifjú tehetség, Vida Bálint, aki szemtelenül fiatal (21! éves), de annál tehetségesebb muzsikus.

Énekes fronton új tagunkat Lener Veronikának hívják. Amikor Emese, legnagyobb meglepődésünkre a videó klip forgatás előtt két héttel bejelentette, hogy kiválik a zenekarból, Hajni tanítványaként Vera érkezett közénk a Palmettába.

Ebben az új felállásban készítettük el idén legújabb videoklipünket Hajladozik nádszál… címmel, aminek helyszínéül a békéscsabai Jókai Színházat választottuk. Klipünknek május 23-án volt a hivatalos premierje, amit egy sajtótájékoztató előzött meg. Most folynak a tárgyalások néhány országos televízióval a klip vetítéséről.

Ahogyan a zenekar bemutatkozójában is olvasható, a zenekar kemény, metálos alapokra komponálja a népi hagyományos kiejtésben és formában levő népdalokat, mi a fő célja ennek a fajta stílusnak?

Célunk az, hogy minél több emberhez eljuttassuk, amit őseink ránk hagytak, és azt a réteget is megszólítsuk, akik önszántukból nem hallgatnának népdalokat, autentikus népzenét. Ebben a formában hamarabb eljuthat és erre az elmúlt több, mint 4 év jó példa.

Reméljük, a mi zenénken keresztül sokan lesznek, akik a népművelés felé fordulnak! Tudomásunk van arról, hogy jó néhány felnőtt és gyermek a Palmetta hatására kezdett el néptáncot tanulni, népdalt énekelni. Ez az amiért érdemes csinálni, ez egy misszió, amit kötelességünknek tekintünk, hogy ez a gyönyörű örökség ne vesszen el!

Melyek azok az érzések, amelyek felülkerekednek önökben egy erdélyi fellépés során?

Amikor Erdélybe kapunk meghívást mindig nagyon jó érzéssel tölti el szívünket, lelkünket, hogy ide jöhetünk, de személy szerint engem mindig elkap egy jó adag letargia, düh is amikor a gúnyhatárhoz érünk, és az örök kérdés: hogyan történhetett meg, hogy ez a gyönyörű ország ekkora árat fizetett…

Miért pont népdal, mit ad a népdal az embereknek?

A népdal az tényleg mindent ad annak, aki énekli, meghallgatja! Vigasságot, keserűséget, szerelmet, bánatot, örömet, boldogságot. Bennük van a magyar nép egész történelme, érzései, hányatott sorsa. A népdalok az ember lelkének legmélyebbről feltörő érzéseit éneklik meg, nagyon őszinték és igazak.

Aki a népdalainkat ismeri, Magyarországot is ismeri. Azért választottuk ezt a műfajt, mert ma nem méltó helyet foglalnak el a kultúra fokán, ezért próbálunk hozzájárulni ahhoz, hogy eme kincsünk előbb-utóbb ismét elfoglalhassa méltó helyét, és útmutató tanulságul szolgáljon, hogy a magyar visszatalálhasson arra az útra, amiről sajnos régen letért!

Hogyan vélekedik a Székely Szigetről, szükséges egy ilyen tábor a magyar emberek számára?

Minden ilyen táborra szükség van! A Székely Sziget is kell ahhoz, hogy ne vesszünk el és ne adjuk fel! Ez egy nagyszerű kezdeményezés és őszintén remélem, hogy néhány éven belül Kárpáthaza egyik legmeghatározóbb rendezvényévé növi ki magát! Ez is egy misszió, csakúgy mint a Palmetta!

Ezúton is megköszönjük a szervezőknek, hogy nagyon sok áldozathozatal árán is megteremtik évről évre!

Az ide IV. Székely Szigeten a Palmetta zenekar az egyik főfellépő, mit üzen a táborozóknak, mit vár el tőlük?

Szeretnénk, ha minél többen tiszteletüket tennék a fesztiválon életben tartva azt, és elindulhassunk együtt egy új magyar jövő felé és minden hasonló kezdeményezést mindenki támogasson lehetőségeihez mérten!

És végül, de nem utolsósorban nagyon jó szórakozást kívánok mindenkinek erre a három napra!
Köszönjük a megkeresést, további sok sikert és kitartást kívánunk a szervezőknek! Isten áldjon meg benneteket!

http://szekelysziget.hu/2012/interju-palmetta-zenekar-vezetojevel Interjú a Palmetta zenekar vezetőjével !

Szőcs Zoltán
HVIM - Kézdivásárhely

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya