"Szívünkben érezni a magyarságunkat" - interjú a Hungarica délvidéki énekesnőjével

Forrás: 
kuruc.info

A Hungarica délvidéki származású énekesnője, Wéber Iréna 2009 óta énekli a zenekarban a lélekemelő, nemzeti öntudatot erősítő dalokat. Kevesen tudják róla, hogy jelenleg a bécsi Állami Zeneakadémia operaének szakára jár. A schönbrunni kastélyban a Figaro Házasságában Iréna énekli Cherubino szerepét, márciustól pedig Strauss Denevérjében Orlovskyt.

- Délvidéken, pontosabban Újvidéken születtél. Mikor költözött a családod Sopronba, és miért kellett elköltöznötök a szülővárosodból?

Iréna: 1999-ben jöttünk Magyarországra, amikor Amerika elkezdte bombázni Szerbiát. Édesapám jól informált volt, és tudta, hogy jönnek az amerikaiak, így még jóval előbb fel tudtunk rá készülni. Volt egy nagy pincénk, ahol rengeteg élelmet, meleg ruhát, székeket halmoztak fel a szüleim, és gyakorlatilag a fél utca nálunk talált menedéket azokon a napokon. Az első estén a BBC egyenesben mutatta, ahogy házakat, városokat, hidakat, főutakat bombáznak szét. Édesapám ezt látva nem akart várni, beültetett minket a kocsiba, és elmentünk Horgosra a nagyszüleimhez. Ott voltunk 3 hónapig egy pici házban, 11-en a rokonokkal együtt. Célzottan egy olyan várost kerestünk, ami a legmesszebb van Délvidéktől. Így esett a választás Sopronra. Nehéz volt ez a változás, egy nagy nyüzsgő városból egy pici, csendesbe. Borzalmas volt az elején, édesanyám - aki szerb, s híres festő Újvidéken - egy betűt nem tudott magyarul, nem volt semmink és senkink, minden otthon maradt, háború volt.

- Hogy kerültél kapcsolatba a zenével?

Iréna: 5 éves lehettem, amikor a nagyapám közbenjárására édesapám végre bevitt a zeneiskolába Újvidéken. Madarat lehetett volna velem fogatni, olyan boldog voltam. Meghallgatásra küldtek, és mivel igen jó hallásom volt, azt javasolták, hogy járjak hegedülni. Magyar óvodába jártam, ahol kötelező jelleggel néptáncot tanultunk, itt kezdtem el először „énekelni”.

- A csodálatos hangod és a Hungarica lélekemelő dalai által hamar népszerűvé váltál, és tisztelnek téged, amiért vállalod a magyarságod, és nemzeti öntudat erősítő dalokat énekelsz. Miért fontos ezeknek az üzeneteknek az eléneklése számodra?

Iréna: Wass Albert azt mondja: „Nem az fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem az, hogy ki mennyi jót, szépet és hasznosat tud cselekedni a magyar közösségért.” Én tiszta szívvel igyekszem az utóbbit tenni. Hitelesen, átérezve és megélten átadni a gondolataimat, érzéseimet a zenén keresztül. Fontosnak tartom, hogy az emberek, akik hallgatják az éneklésem, megéljék, a szívükben érezzék a magyarságukat, számomra ez a dalok lényege.

2013. február 16-án tartja Budapesten a Club 202-ben a lemezbemutatóját a magyar-lengyel barátság jegyében a Hungarica zenekar. Wéber Iréna, Nyerges Attila (Ismerős Arcok), Andrzej Nowak (TSA, ZŁE PSY) és a legendás Scorpions basszusgitárosa, Paweł Maciwoda is ott lesz a koncerten.

További részletek: Hungarica-koncert a magyar-lengyel barátság jegyében

 

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya