Palmetta, a magasztos békési motívum

Forrás: 
hir6.hu

Többek között a békési Palmetta zenekar vágta el a Madzagfalvi Napok 2012-es programfolyam vaskos hurkát vasárnap este, a békési művház sportpályáján. (A másik bulizáró a Neoton Família Sztárjai volt, azonban a számomra értelmezhetetlen névválasztás miatt jegeltem a műsort.) Kis esti hazai népi metál, az utolsó szúnyog attak és az indiánnyarat megelőző pillanatokban.

„Aki nem énekel velünk, annak három napig a torkán marad a gombóc!” – adta ki az ukázt János Hajnalka, a Palmetta egyik énekesnője, a Tavaszi szél vizet áraszt című opus előtt. Noha a dalt az utóbbi majd’ 30 évben hallhattuk számtalan feldolgozásban: az általános iskolás szárnypróbálgatásainktól kezdve, Freddie Mercury első és utolsó budapesti debütjénkeresztül – egészen Szabó István, A napfény íze mind hat verzéjéig át, ezzel szemben a palmettás songremake egy új szirmot bontott le a népdalról.

A háromnapos sport és kulturális esemény alkonyán fellépő, Békésen anyakönyvezett művészeti eklektikaperformance (egy térben: hazánkban is egyedülálló népdalcsokor, néptánc, s mindez fémzenei reszeléssel megtolva) mindegy ellenpontja volt a némileg kisközségi búcsú-feelingű eseménynek. Ugyanis az Élővíz-csatorna partján megannyi inger csiklandozta a pupilla-ajak-fülkagylópadlásokat. (Törökméz, tombola, gagyiszuperdrágajáték, „Öregebb vagyok, mint Szlovákia” póló, gyöngén pislákoló lézerkard Pistitől, csecs-becse… – nyugi, Csabán sincs ez másképp.)

Igaz, palmettás pólót mi is vásároltunk a színpad mellett és a végtelenül biztonságosan védett VIP-szektor előtt strázsáló standnál, amely a nagyon direkt marketing működésével imponált leendő vevőinek: minden árunak két négyjegyűje volt: 2. 500 HUF vs. 1. 800 pénz. (Gondolom, csak a fanatista fatalista palmettisták választották a drágább áralternatívát.)

Persze a csapatról is szó lesz a karakterek között, hiszen miért ülnék most itten ni Önökkel a gép előtt? – s eme utóbbi felütésemhez hasonlatos interaktív kommunikációt folytatott a színpadról, a már említett János Hajni is: a műsor elején két szám között leszólt az egyik barátnőjéhez, Erzsikének, hogy a csapat már nagyon várja a közönség baloldalán (rendezői jobb).

Az ehhez hasonló közlékenységgel simogatta egész idő alatt olvadozó közönségét a három kiváló énekesnő – számonként felosztották a felkonfokat –, akiket kellő profizmussal támasztott meg a remekül szegelő hangszeres trió. Mindenek felett e zenei stáb egy rém alázatosan és nem mindennapi képi megoldást vonultatott fel a projektben: ugyanis amíg a muzsikusok a színpad szélén helyezkedtek el – sakkosan fogalmazva: lóugrásban –, a középpontban a táncosok vitték a prímet.

És a másik nagy ellenpont a dögös estével kapcsolatban: míg Erdős Péter, a néhai popcézár (aki a hetvenes-nyolcvanas években egy tollvonással a süllyesztőbe küldte a számára szokatlan hangokat), a Neoton sztárjai sztármenedzsere, úgy ’81 körül megjósolta, hogy nemsokára világsztárunk lesz (vajh’ kire gondolt?), addig a Palmetta, mint a vadtulipán a megszáradt viharsarki sárból lendületesen szökik fölfelé, ki tudja, s nem látni hol áll meg…

Én szóltam.

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya