Telt házas lemezbemutatóval ünnepelt a tízéves Kárpátia

Forrás: 
alfahir.hu

Petrás János és méltán népszerű zenekara még mindig ugyanolyan lendülettel tolja, mint tíz éve. Történelmi visszatekintés és szubjektív beszámoló a szombati lemezbemutatóról.

Manapság kevesen mondhatják el, hogy tízéves zenekaruk még mindig képes magával ragadóan zenélni, és évről évre színvonalas albummal jelentkezni. Az egyéves, egyszámos csapatok korát éljük, ezért az idén fennállásának tizedik évét ünneplő Kárpátia kuriózumnak tekinthető.

Kezdetben vala a kislemez…

2003. október 2-án jelent meg az akkor még csak háromtagú (Petrás János mellett Csiszér Levente gitározott, az Egészséges Fejbőrből ismert Bankó Attila dobolt) zenekar első lemeze Hol vagytok, székelyek? címmel. Az öt dalt tartalmazó korong a címadó dalon kívül Erkel Ferenc: Bánk bán című operájának egyik betétdalát is tartalmazta, a Hazám, hazám… című dal így Simándy József és más, hasonlóan híres operaénekesek előadása mellett a Kárpátia feldolgozásában is emlékezetes marad. Érdekesség, hogy az album címadó dalából a zenekar akkor készített egy kezdetleges videóklipet, melyet csak most, a tízéves évforduló alkalmából tettek közkinccsé:

A zenekar népszerűsége meredeken ívelt felfelé, 2004 augusztusában az akkor tízéves Demokrata című lap születésnapi buliján adtak koncertet. Ekkor jelent meg első nagylemezük is Így volt, így lesz! címmel, mely már olyan közismert dalokat is tartalmazott, mint a Magyarország katonái, az Ott, ahol zúg az a négy folyó, a Csatadal vagy épp a Székely himnusz. Ekkor csatlakozott a csapathoz Bíró Tamás ritmusgitáros és Galántai Gábor billentyűs is. (A zenekarban azóta volt tagcsere, Bíró Tamás helyét Bäck Zoltán ritmusgitáros vette át, Csiszér Levente helyére pedig az Akela szólógitárosa, Szíjártó Zsolt lépett.)

A Kárpátia azonban nem csak a színpadon létezett, rajongóit nem csak a koncertek tartották együtt. Internetes fórumot indítottak, illetve évente erdélyi turnéval egybekötött társasutazásokat szerveztek, melyekre a rajongói kemény mag mindig örömmel jelentkezett. Ezekben a közösségekben rendkívül erős baráti kapcsolatok, sőt szerelmek is születtek.

Ilyen még nem volt!

Az első „nagy dobásra” 2006. június 4-én került sor, a Kárpátia Versailles-ban, a Trianon szálló rendezvénytermében adott koncertet, melyet a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal (HVIM) közösen szerveztek. A több mint 600 magyar résztvevő között ott volt Toroczkai László és Zagyva György Gyula, a HVIM vezetői, természetesen a Kárpátia rajongótáborának magja, Budaházy György, illetve számos motoros egyesület is. Franciaországban ennyi ember követelésétől még nem zengtek utcák, visszhangzott a Justice for Hungary!

67

84

10

A rendezvényen felszólalt Nicolas de Lamberterie, az a francia fiatal, aki hazájában rendszeresen felhívja a figyelmet Trianon igazságtalanságára. A Himnuszt Herczeg Flóra énekelte (ő hangjával 2008-ban az István, a király című rockopera 25 éves évfordulóján a köztévé A Társulat című tehetségkutató versenyén Réka szerepét is elnyerte), az egész rendezvény moderátora pedig Pörzse Sándor volt, akit már akkor is népszerű televíziós személyként ismertek.

A Kárpátia viszont nem állt meg, újabbnál újabb különlegességgel rukkolt elő. Zenéltek Fiuméban, akusztikus koncertet adtak a Vereckei-hágón, de eljutottak Torinóba, Kossuth Lajos emigrációbeli házához is. Közben természetesen folyamatosan járták és járják a Kárpát-medencét, minden elszakított országrészben szívesen látják őket a magyar fiatalok.

2006 ősze

A Gyurcsány hazugságaira fényt derítő őszödi beszéd kemény tiltakozáshullámot indított. A Kossuth tér ekkor vált fogalommá, minden nap tiltakozók ezrei követelték a hazudós-elkúrós távozását. Hétvégente pedig ennek a tömegnek többszöröse fejezte ki elégedetlenségét. Egy ilyen hétvégén röpke ötvenezres tömeg gyűlt össze, ahol színpadra léphetett a Kárpátia is. Mindez néhány héttel Piros, fehér, zöld című albumuk megjelenése után történt, melyen Neveket akarok hallani címmel, Wittner Mária ’56-os halálra ítélt szabadságharcos közreműködésével kemény hangvételű dal révén kérik számon a kommunista bűnöket:

Az október 23-i rendőrterror azonban a zenekart sem kímélte. Dobosuk, Bankó Attila az estét egy barátjával töltötte egy sörözőben, mikor azonosító nélküli, álarcos, rendőrruhás pribékek rontottak be, meglátták a Kárpátia-pólót, és már suhogtak is a viperával, tonfával mért ütések. A tettesek azóta sem kerültek elő…

Az akkori véres tömegoszlatásról – ahogy több más zenekar – a Kárpátia is megemlékezett egy számában. Istenért, Hazáért! című albumuk Barátom, mondd, merre vagy című dala itt hallható:

Kárpátiás specialitás

A Kárpátia évente megjelenő sorlemezei rendkívül népszerűek, ám azt Petrásék is tudják, ha csak „sima” albumokat adnak ki, az unalmassá válhat. A zenekar ezért időnként különleges albummal jelentkezik. Regnum Marianum című lemezük 2009-ben látott napvilágot, a Kárpátia dalait Szarvas Gábor hangszerelte át – szimfonikus zenekarra. A magyar föld nem eladó című szám szimfonikus változata például így hangzik:

2011 márciusában újabb specialitással rukkolt elő a Kárpátia: számaikat ezúttal népzenei átdolgozásban jelentették meg Bujdosók című albumukon. Menetel a század című daluk így szól népzenei stílusban:

Idén tavasszal pedig a zenekar lengyel rajongótáborának tiszteletére az általuk összeválogatott Legio című album jelent meg. A lemez érdekessége, hogy a magyarul hangzó dalokat lengyel fordításban is olvashatják a rajongók. Lengyelországban egyébként akkora a népszerűsége a Kárpátiának, hogy már ott is telt házas vendégszereplésre invitálják Petrásékat.

Még most is a csúcson

Idén tavasszal óriási megtiszteltetés érte a zenekart. Petrás János énekes-basszusgitárost a magyar nemzeti motívumokat a rockzenével ötvöző munkásságáért a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesítették. Ahogy a zenekarvezető az alfahir.hu-nak adott akkori interjújában fogalmazott, a díj az egész zenekarnak, illetve azoknak a mellettük levőknek szól, akik a Kárpátia értékrendjét követték az elmúlt 10 év alatt. Természetesen óriási szélsőliberális tiltakozás következett, mert az a baloldal szerint elfogadhatatlan, hogy egy ilyen nyilas, náci, antiszemita stb. jelzőkkel ellátott zenekar vezetőjét kitüntessék.

Egyes turbóliberális hírportálok még azt is megpróbálták elhitetni (egy pecsét, aláírás nélküli minisztériumi sajtfecnire hivatkozva), hogy a kitüntetést egy „másik”, egyébként évek óta nem működő Kárpátiának szánták. Az alfahir.hu azonban már akkor kiderítette, hogy szó sincs tévedésről, a Magyar Közlönyben is kihirdetett díj egyértelműen Petrásé és rajta keresztül a kárpátisáoké.

A szélsőségesek Petrás elleni támadása meghozta „gyümölcsét”. A zenekar legújabb, A száműzött című albuma a 36. héten a MAHASZ eladási listájának élén volt. Ebben a balliberális ámokfutás mellett nyilván szerepe volt annak is, hogy a zenekar idén 3 valóban profi videóklippel is jelentkezett.

Természetesen eme immár valóban vérprofi klipek is nagy szerepet játszottak abban, hogy a Kárpátia mostani, tízéves lemezbemutató koncertje telt házas volt a Petőfi Csarnokban. Petrás a koncerten a zenekar nevében hitet tett Horthy Miklós emléke mellett, és mindenkit arra buzdított, vegyen részt a vasárnap délelőtti szolidaritási istentiszteleten, melyen Hegedűs Loránt lelkész hirdetett igét. És hogy Petrás János nem beszélt a levegőbe, azt bizonyítja, hogy egy ilyen embert próbáló koncertnap után ő maga is részt vett az istentiszteleten. Az N1 TV természetesen mikrofonvégre is kapta a népszerű zenészt, az internetes televízió későbbiekben videótudósítással jelentkezik az eseményről.

A pazar hangulatú koncerten a legújabb nótáktól a legrégebbiekig (első album, első szám, Hol vagytok, székelyek?) mindenki önfeledten énekelt. A hang remekül szólt, a fénytechnika is pompás volt. Aki részt vett rajta, két óra önfeledt szórakozásban lehetett része.

3

7

16

A Kárpátia népszerűsége töretlen. Nem csak az utca embere, hanem ismert művészek, sportolók is rajonganak a méltán népszerű zenekarért. Íme, egy újabb bizonyíték: Hetényi Zoltán, a magyar jégkorong-válogatott kapusa fejvédőjére a zenekar turulmadarat ábrázoló logóját festtette:

Míg a hivatásos rettegők, állítólagos üldözöttek kivándorlással fenyegetőznek (aztán persze visszakoznak), mert a tévék, rádiók nem játsszák dalaikat, meghirdetett koncertjeikre pedig egy-két újságírón kívül senki nem kíváncsi, addig a szintén médiakaranténba zárt Kárpátia továbbra is ezreket mozgat meg. Ehhez csakis szívből gratulálni tudunk! Szilva, körte, cseresznye, éljen a haza! Egészségünkre!

alfahir.hu

Tudod, miről szól a húsvét? Ismered a szentháromnap ünnepét? A húsvéti hagyományt és kultúrát? Húsvétra való...
Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös...
Furcsa és különleges nép vagyunk mi, magyarok. Nyelvünk, származásunk, történelmünk mind egyedivé tesz...
A világ szinte minden országa megemlékezik a nemzet szuverenitását, önvédelmi készségét kifejező fegyveres...

Ajánlott oldalak

 

hazai pálya